Zimní olympiáda dětí a mládeže začne už za 10 dní

Ostrava - Už za deset dní začne v Moravskoslezském kraji 5. Zimní olympiáda dětí a mládeže. Soutěžit na ní budou žáci do šestnácti let v devíti klasických olympijských disciplínách. Pořadatelé zařadili do programu také dvě netradiční, šachy a disco dance. Příprava akce trvala dva roky. Do moravskoslezské metropole přijede více než tisícovka mladých talentů.

Každý ze čtrnácti krajů České republiky vyšle na severní Moravu svůj sportovní tým. Nejpočetnější výpravou bude se 115 sportovci ta domácí. Účastníci budou bydlet v celkem 14 domovech mládeže a hotelech. Připravené jsou také originální medaile, trofeje a olympijský maskot. „Ty trofeje by měly reprezentovat Moravskoslezský kraj, proto se jedná o výrobek typický, tedy hutní výrobek a má tvar vločky,“ prozradila náměstkyně hejtmana MS kraje Věra Palková. Ve vítkovické ČEZ Aréně proběhne závěrečný a zahajovací ceremoniál. A v hale v Porubě se bude soutěžit v krasobruslení, rychlobruslení a ledním hokeji. Alpské disciplíny bude hostit Bílá, klasické lyžování Pustevny a skokani na lyžích budou mít své sportoviště ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Akce má rozpočet více než 10 milionů korun, patnáctičlenný organizační tým a zúčastní se jí přesně tisíc dvacet čtyři sportovců. Chybět nebudou ani legendární sportovci, běžkyně na lyžích Květa Jeriová Pecková, lyžař Ondřej Bank nebo hokejista Jiří Králík. Slavnostní zahájení proběhne v neděli 29. ledna a olympiáda potrvá do pátku 3. února.