Krajský soud v Ostravě řeší případy výroby drog

Ostrava - Dva případy výroby drog řeší krajský soud v Ostravě. V prvním vinní tři muže z výroby a prodeje kokainu a pervitinu. Ve druhém před senátem stane osm mužů za pěstování více než dvaceti tisíc rostlin marihuany.

Tisíc prodaných dávek kokainu a pervitinu dostalo před soud tři muže z Ostravy. Netušili totiž, že jejich zákazníkem je policista, který měl podezřelé z činu usvědčit jako takzvaná volavka. Kromě toho u nich kriminalisté našli i marihuanu. „Pokud se jedná o pervitin, tak ten jeden z obžalovaných ho měl vyrábět,“ řekl státní zástupce David Bartoš. Od koho a za kolik kupovali dealeři kokain a marihuanu se policistům během vyšetřování nepodařilo zjistit. Ani jeden z obžalovaných nechce u soudu vypovídat.

Vězení hrozí i jednomu Čechovi a dvěma Vietnamcům – ti přímo v centru Ostravy, v sousedství sídla kriminálky, pěstovali marihuanu. Policie při zásahu našla 1500 rostlin. „Dále tam měli připravených 620 kusů na řízkování a částečně byla úroda i sklizena a připravena k sušení a výrobě té marihuany,“ uvedla státní zástupkyně Jarmila Alizeyová. „Obžalovaní dnes u hlavního líčení využili svého zákonného práva a odmítli vypovídat stejně jako v přípravném řízení. Pouze jeden z obžalovaných se k věci krátce vyjádřil,“ uvedla mluvčí Krajského soudu Ostrava Lucie Böhmová. Obžalovaný u soudu řekl, že s pěstováním marihuany nemá vůbec nic společného. Právě Vietnamci se stávají v posledních letech hlavními výrobci marihuany v Česku. Jen za poslední tři roky se počet takto odhalených velkopěstíren téměř zdvojnásobil. Policie jich například v roce 2010 odhalila 140.