Filharmonie Brno připravila s tanečníky Stravinského skladbu

Brno - Hudbu, mluvené slovo a tanec spojila Filharmonie Brno při dvou mimořádných uvedeních Příběhu vojáka od Igora Stravinského. Orchestr program připravil spolu s taneční společností Company ProART. Pohádkovou bajku o vojákovi, jenž prohraje svou duši v kartách s čertem, mohli vidět diváci včera v Besedním domě. Stejné představení je na programu i dnes.

Žánrově těžko zařaditelnou skladbu pro sedm nástrojů napsal Stravinskij na konci první světové války na text Charlese Ferdinanda Ramuze. Premiéru měla v roce 1918 ve Švýcarsku. Skladatel se nechal silně ovlivnit jazzovou hudbou, což znamená jistý milník v jeho dosavadní tvorbě. Námět nalezl v ruských bajkách.

Příběh vojáka se v současnosti většinou inscenuje jako koncert pro komorní orchestr a jednoho vypravěče, který deklamuje všechny mluvené role - Vojáka, Princeznu, Ďábla a Vypravěče. „Já však kladu na interprety mnohem vyšší požadavky. Nechávám všechny čtyři aktéry tančit, hrát a recitovat text přes hudbu i mimo ni,“ uvedl choreograf Martin Dvořák z Company ProART.

V roli Vojáka se představuje Michal Matěj, Vypravěčem je Aleš Slanina, v roli Princezny vystupuje Aneta Majerová a postavu Ďábla ztělesňuje Dvořák. První tři jmenované zná brněnské publikum z jeviště Městského divadla. Orchestr řídí šéfdirigent Filharmonie Brno Aleksandar Markovič. 

Příběh vojáka - ukázka ze zkoušky (zdroj: ČT24)