Roky nesvobody: unikátní kniha o nacistickém Brně

Mnohé z těch dobových záběrů v knize Brno/Brünn 1939-1945 možná čtenářům bezmála vyrazí dech. Obsáhlá publikace, kterou  vydalo  brněnské nakladatelstvím Josef Filip 1938, totiž představuje temnější a odvrácenou kapitolu městských moderních dějin. Jak už název publikace s podtitulem Roky nesvobody napovídá, jde o svazek  všímající si Brna v době nacistické okupace.

Pozoruhodnou knížku připravoval dlouhá tři léta kolektiv historiků v čele s nakladatelem Vladimírem Filipem. A výsledek ocení nejen příznivci lokální historie. Dostane se jim totiž do ruku skutečně výpravná třísetstránková monografie, která nabídne vedle zasvěcených textů historiografů Vlastimila Schildbergera ml., Jan Břečky a Lubora Dohnala také devět stovek (!) vzácných dobových fotografií, které z drtivé většiny nebyly ještě nikde a nikdy publikovány.

U mnoha záběrů v této dvojjazyčné knize bude mít nejeden lokální patriot skutečně až nepříjemné pocity. Uvidí desítky budov ozdobených vlajkami s hákovým křížem, podrobně zdokumentovánu  velkou vojenskou přehlídku nacistů na náměstí Svobody, ale také tváře nadšených Brňanů zdravících Adolfa Hitlera přesně 17. března 1939, kdy Vůdce projel při jediné své brněnské zastávce městem. Jinou raritou jsou snímky zachycující Brno s cedulemi přikazujícími jízdu vpravo nebo zakazujícími vstup Židům. Knihu otevírá celostránkový zlověstný portrét Hitlera štrádujícího v podloubí brněnské radnice.

Dějiny druhé světové války byly zpracovány již nesčetněkrát, ale možná nikdy ne s tak širokým obrazovým záběrem. Autoři prohlédli  a vybírali ze  tří tisíc historických fotek a stovky dalších dokumentů a naznačují, že tato nákladně vypravená kniha bude mít pokračování. Vstupní svazek rozdělili autoři do pěti přehledných kapitol, které analyzují, co okupaci předcházelo, všímají si jejího průběhu a logicky zachycují, jak se Brno po nacifikaci změnilo a proměňovalo v dalších letech.

  • Roky nesvobody - kniha o válečném Brně zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3219/321872.jpg
  • Roky nesvobody - kniha o válečném Brně zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3219/321870.jpg
  • Roky nesvobody - kniha o válečném Brně zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3219/321871.jpg

První díl knihy Brno/Brünn 1939– 1945 s podtitulem Roky nesvobody je skutečně unikátní, objevnou a reprezentativní  podívanou  na osudové okamžiky jihomoravské metropole. Stovky obrázků čtenářům této knihy vlastně  usnadní jakousi mentální archeologii této nešťastné doby. Čtenář si udělá konkrétní představu o Brně v době mnichovských událostí v září 1938, také o příchodu německých vojsk v březnu 1939 a o prvních let trvání protektorátu Čechy a Morava.

V knize zájemci nenajdou pouze jedinečné záběry, přefocena je tady také řada zajímavých historických dokumentů, jako jsou osobní doklady, pracovní knížky, osvědčení o nežidovském původu, ukázky z obchodní korespondence, mapy, ale třeba také cestovní legitimace a jízdenky. Vše se skládá do plastického obrázku, ze kterého je patrné zrůdnost nacistické okupace,  obludnost jedné ideologie a její dopad na obyčejný brněnský život. Také proto si zajímavý svazek svoje čtenáře nejen z řad milovníků historie najde a získá.

Vydáno pod