Na jihu Moravy se lyžuje na třech místech

Brno – Mírná zima trápí jihomoravské lyžaře i majitele ski areálů. V kraji se zatím lyžuje jen na třech sjezdovkách. Příznivé podmínky nabízí Olešnice na Blanensku, Němčičky na Břeclavsku a vlek v Hodoníně u Kunštátu. Další svahy v Blansku-Hořicích, Předklášteří u Tišnova, Hluboké u Kunštátu i nedaleký Karasín jsou kvůli nedostatku sněhu uzavřeny. Původně plánový start lyžařské sezóny dnes ve Zlíně také zhatilo počasí, ve městě vytrvale pršelo.

Lyžařům na jihu Moravy letošní zima nepřeje. Dnes byl otevřen teprve třetí ski areál v kraji. „Zatím nebyly mrazy, abychom mohli zasněžovat. Nemáme ani dostatek koncových zařízení, takže jsme během krátké doby, kdy byly příznivé teploty, nebyli schopni vyrobit dostatek sněhu,“ popsal provozovatel vleku v lyžařském areálu v Hodoníně u Kunštátu Josef Kšica. Právě tam odstartovali sezonu až dnes, s více než měsíčním zpožděním. „Letos je to extrém, teploty hrozně kolísají,“ uvedl provozovatel. Sjezdovka dnes uvítala lyžaře zhruba 40 centimetry technického sněhu. „Tržby budou letos asi špatné. Ještě uvidíme, možná bude zima dlouhá, ale spíš bych hodnotil až po sezóně,“ dodal Kšica. 

Nejbližší svah od Brna je vzdálený zhruba 40 kilometrů jižně, v Němčičkách na Břeclavsku. Na tamním svahu se lyžuje už od prosince. Větší středisko pak funguje v Olešnici na Blanensku. „Já jsem letos na horách poprvé, takže se snažím rozlyžovat. Zatím se mi tu líbí, je tu málo lidí, žádné fronty,“ pochvaloval si na olešnickém svahu lyžař z Brna.

Ve Zlínském kraji mohou milovníci lyžování využít například sjezdovky na Stupavě, kde leží od 20 do 80 centimetrů technického sněhu, nebo Troják, který nabízí 25 až 45 centimetrů umělé sněhové pokrývky. Dnes se rozjel i Ski Park Filipov s 20 centimetry sněhu. Plánovaný začátek sezóny naopak nevyšel ve Zlíně, kvůli vytrvalému dešti dnes zůstala tamní sjezdovka zavřená. 

Víkend bude konečně přát i milovníkům běžek. Dostatečná sněhová pokrývka už je například v rekreačním areálu Suchý. Skútry tam několikrát denně prohrnují stopu, i přesto podmínky nejsou ideální. Zpřístupnit se podařilo jen asi 30 kilometrů běžkařských tras. „Na projetých pláních se jezdit dá. Ale po lesních cestách to až tak příznivé není,“ řekla Miluše Havránková z Rekreačního střediska Suchý.