Legendární pistole CZ 75 se vrací v limitované sérii

Uherský Brod - Legenda českých palných zbraní je na scéně už čtvrté desetiletí. Teď se vrací v raritním provedení - v sérii pouhých 525 kusů, určených pro šest světových kontinentů. Pistole CZ 75 z České Zbrojovky v Uherském Brodě přitom doma dlouho jen paběrkovala, ačkoliv kvalitou na dlouhá léta předběhla svou dobu. Komunistický režim se ale nepostaral o patentovou ochranu pistole, a navíc preferoval sovětské zbraně.

Když zbraň v roce 1975 Zbrojovka předvedla na světovém veletrhu ve Španělsku, zbrojaři zkoprněli a pistoli rovnou nazvali Bombou z Madridu. Čtyři desetiletí staré plány Františka Kouckého odhalují proč. Žádná jiná zbraň tak dobře neseděla v ruce, navíc měla poloviční odpor spouště než konkurence. V dnešní době trojrozměrné návrhy dokončují počítače, v 70. letech musel konstruktér vše zvládnout jen tužkou a tuží. „Musel mít vynikající představivost, aby věděl, co v kterém řezu nakreslit a co ne,“ popsal technický ředitel závodu Česká Zbrojovka Uherský Brod Radek Hauerland. 

Za sedmatřicet let v Uherském Brodě vyrobili milion a sto tisíc kusů legendární CZ 75. Dnes už má pistole na 150 variant a střílí se s ní v 85 zemích světa. „Je to zvláštní, že v tehdejším socialistickém bloku se vyráběla pistole v imperialistické ráži 9 krát 19,“ zhodnotil Josef Turek z Vojenského historického ústavu. 

Doma přitom pistole neměla lehký život. Armáda musela držet linii Varšavské smlouvy a preferovala sovětské pistole. A co hůř – komunisté výjimečný výrobek nedokázali ochránit patentem. Vydaný patent platil jen v Československu. Kdo tedy zbraň vyvezl kamkoliv za hranice, mohl ji beztrestně kopírovat. „V dnešní době zbraň kopíruje 12 světových firem,“ uvedl Hauerland. Zatímco česká policie začala pětasedmdesátku používat až v roce 2001 a armáda ještě o 5 let později, ve světě už dávno předtím vyhrávala jeden tendr za druhým. Dohromady na šesti kontinentech. 

Legendární pistole má letos i památeční variantu – speciální CZ 75 vyrobená k pětasedmdesátinám uherskobrodské zbrojovky. Rarita pro nejvěrnější zákazníky a vábnička pro sběratele. Vzniklo pouhých šest sérií po 75 kusech, podle počtu kontinentů, kde zbraň slouží.

Vydáno pod