V hodonínské galerii jsou k vidění obrazy tatérů

Hodonín - V hodonínské galerii Vednevnoci poprvé představuje veřejnosti svá díla výtvarná skupina In-fúze. Toto pětičlenné seskupení malířů funguje od října 2010 a svou tvorbu zakládá na sdílení jednoho tvůrčího prostoru. Autoři přitom pracují ve zcela odlišných profesích. Tři z nich jsou tatéři, jeden člen podniká a poslední je malíř pokojů. Díky tomu vznikají jedinečné a neopakovatelné kombinace různých stylů tvorby a způsobů myšlení v jediném obraze.

Výtvarná skupina In-fúze se týden co týden schází, aby vytvořila něco nového a nevídaného. Přestože většina z těchto umělců nikdy malbu nestudovala, za dobu své existence jim pod rukama vznikla osmdesátka obrazů, které rozhodně stojí za povšimnutí.

Každý z členů přináší do skupiny svůj způsob myšlení a tvorby. Pomocí akrylových barev se pak střetávají na jednom plátně, rozvíjejí práci toho druhého a přetváří ji k obrazu svému. Na konci procesu pak vznikají unikátní a svébytné koláže.

Luboš Pulkrábek, zakladatel In-fúze:

„Je nás pět, z toho jsou tři tatéři a ten další člověk má firmu na plasty a já jsem malíř, jak pokojů, tak čehokoli jiného.“

Sám zakladatel skupiny prý upřednostňuje geometrické tvary, jeden z dalších členů se zaměřuje na obličeje, jiný má rád krajinky a stromečky. „Někdy jsou tam někteří dominantnější, někdy se podílíme na tom prostoru, že každý má svou část, záleží na tom, jak nás ten obraz osloví,“ dodává Pulkrábek.

Výsledné práce pak nemají daleko k surrealistickým výtvorům. In-fúze staví na tom, že se jednotliví členové ve skupině ovlivňují a motivují. Pokaždé tak vzniká nová souhra vnitřních obrazů. A když dojde inspirace, není problém přizvat ke spolupráci na obraze další zájemce. Díky tomu se tvorba In-fúze nikdy neokouká.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)