Slovenský malíř Šille hledá ztracenou identitu

Výběrem z nejnovější tvorby slovenského malíře Erika Šilleho pokračuje výstavní činnost nové Galerie Industrial v centru Ostravy. Šille patří k nejvýraznějším představitelům současné slovenské výtvarné scény. Tématem výstavy Z času na čas – z břehu na břeh – je ztráta identity.

Rodák z Rožňavy, absolvent slovenské výtvarné akademie, se zamýšlí nad temnou stránkou populární kultury, nad dopady globalizace a ztrátami všeho druhu. Téma emigrace zpracoval obrazem Ametystoví podvodníci.


„Na obrázku se ocitají moje oblíbené postavičky z pohádkových příběhů, které mají psy. A všichni ty své opouštějí, nechávají je na břehu a jedou za vidinou své práce a výdělků do světa,“ vysvětluje obraz malíř Erik Šille.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

„Ty obrazy jsou lehké, pestré, na první pohled jsou velmi milé a hravé, ale když se člověk podívá pořádně, zjistí, že ty krásné postavičky mají velmi kruté osudy,“ říká kurátorka výstavy Gabriela Kisová.

Část obrazů je z takzvaného vozíčkového cyklu. Je opět o opouštění domova. A jako symbol autor použil hliníkové vozíky pro zahrádkáře. Na nich se odehrávají různé příběhy.

„Je v tom taková malancholie ze ztráty identity krajiny. Jsou tady různé symboly - třeba krkavec, šíty slovenských hor. A je tam jedna důležitá věc. Že jsem to jakoby nedomaloval. Jsou tam prázdné bílé plochy. A proto jsem použil název Loading - natahování se. Není dotažený ten obrázek ani ta naše integrace,“ vysvětluje Šille.

Výstava Erika Šilleho trvá do 17. února. Další autor, kterého galerie představí, je ostravský malíř Jan Vytiska.