Proměnlivé počasí potrápilo řidiče na Šumpersku

Šumperk - Proměnlivé počasí potrápilo dnes řidiče na Šumpersku. Ráno některé silnice v regionu pokryla ledovka, odpoledne na cesty v horských úsecích znovu nasněžilo. Silničářům se všechny cesty podařilo udržet sjízdné.

Šumpersko pokrylo do rána patnáct centimetrů nového sněhu. Na některých místech regionu je ho více než metr. Silničáři museli do terénu poslat veškerou techniku. S výkyvy počasí bojovali cestáři celý den. Ráno nejprve s ledovkou mezi Šumperkem a Bludovem. „Je to otevřená část komunikace, kde fouká vítr a v tu chvíli tam namrzla tekoucí voda. Komunikace byla nesjízdná, z toho důvodu jsme ji museli uzavřít,“ uvedl mluvčí Policie ČR Šumperk  Josef Bednařík.

Pak se posolené silnice zejména v Šumperku proměnily v jezera plná vody. „Teď posíláme techniku hlavně na ty vozovky třetích tříd, které se udržují inertně, protože ta vrstva bředne, takže je to potřeba vypluhovat a porozšiřovat všechny ty úseky,“ řekl dispečer Správy a údržby silnic Šumperk Václav Pěček.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Počasí v Jeseníkách se měnilo během dne velmi rychle. Například mokrou silnici na Červenohorské sedlo pokryl sníh znovu během několika minut. Hlavní tah, který spojuje šumperský region s jesenickým, lemují více než dvoumetrové bariéry sněhu. Silničáři musí cestu přes horské sedlo udržovat frézou. Řidiče, kteří se vydávají do hor, nabádá policie k maximální opatrnosti.  Přestože se silničářům daří cesty udržet sjízdné, ve vyšších polohách na nich leží vrstva uježděného sněhu nebo sněhová kaše.