Kavárna protestuje proti výpovědi ze smlouvy

Brno - Rušno bylo na dnešním zasedání brněnského zastupitelstva. Několik desítek příznivců kavárny Trojka, která sídlí v Domě pánů z Kunštátu, přišlo na jednání s transparenty. Radní města totiž minulý týden vypověděli kavárně kvůli neplacení nájemného smlouvu.

Důvodem k vypovězení smlouvy byla skutečnost, že nájemník neplatil včas nájem. Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) nezaplatila kavárna nájem půl roku a před tím celý rok, proto město nájem vypovědělo.

„Nájemník všechno uhradil den před zasedáním rady,“ popsal produkční artové kavárny Pavel Baďura. Podle něj je důležité, aby kavárna ve městě zůstala a mohlo v ní i nadále vznikat svobodné umění a kultura. Kavárna by v domě měla končit k poslednímu lednu. „Samozřejmě se budemě snažit v prostorách zůstat a ucházet se o to, abychom nájemní smlouvu zase dostali,“ dodal Baďura. 

  • Dům pánů z Kunštátu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3229/322833.jpg
  • Dům pánů z Kunštátu zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/33/3229/322832.jpg

Podle zástupců města kavárna dlužila na nájemném přibližně 100 tisíc korun, dalších více než 300 tisíc korun měli provozovatelé kavárny dlužit za odběr energií.

Artová kavárna Trojka působí v Domě pánů z Kunštátu. Pravidelně se zde pořádájí koncerty, divadelní představení a výstavy. Kavárna Trojka spolupracuje mj. s FaVU, PedF MU, JAMU a dalšími školami, jejichž studentům poskytuje prostor k prezentaci. Kavárna Trojka je kontaktním místem Spolku přátel Domu umění města Brna.

Rozhovor s produkčním Pavlem Baďurou (zdroj: ČT24)

Výstavní prostor v Domě pánů z Kunštátu nezanikne

I kdyby kavárna skončila, přesto bude renesanční budova patřit umění. Svá díla  tam budou nově vystavovat třeba  studenti vysokých uměleckých škol. „Budeme se snažit do Domu pánů z Kunštátu přivést aktivity, které si zároveň zaplatí svoji činnost a nebudeme to muset vždy organizovat my,“ líčí budoucnost ředitel Domu umění Rostislav Koryčánek.

V Domě pánů z Kunštátu se bude vystavovat dál (zdroj: ČT24)