Ze Strání na Uherskohradišťsku se lidé stěhují jen výjimečně

Strání-Květná - Kromě vysokého podílu věřících se Zlínský kraj vymyká statistikám také na dnešní dobu nezvyklým počtem starousedlíků. Příkladem nebývalé věrnosti rodáků je obec Strání na Uherskohradišťsku. Starousedlíci tam tvoří 79 procent obyvatelstva. Podobné to je už jen v Ostrožské Lhotě nebo Březové.

Stanislav Popelka platí ve Strání za duši kulturního života a ve svém volném čase místním zajišťuje služby všeho druhu. Čilý dvaasedmdesátiletý důchodce se v mládí vyučil zedníkem, a ačkoliv podobně jako otec mohl putovat s řemeslem po celém kraji, po vojně se rozhodl, že zůstane věrný své vesnici.

„Mám rád folklor a to všechno kolem toho, tady mám tu svoji domácí společnost. Tady se cítím doma. Jsem prostě Straňák,“ tvrdí Stanislav Popelka. Rodilého Straňana v sobě nezapře ani výrazným slováckým nářečím. „Nedávno jsem byl v lázních a tam mi pořád říkali, ať jim to přeložím,“ směje se.

I když souhlasí, že život ve vesnici, kterou z jedné strany svírá státní hranice a z druhé strmé Bílé Karpaty, není vždy jednoduchý, určitě by neměnil. „Není u nás vinohrad, jen samé kamení, preca je tu každý rád, má v srdci znamení,“ doplnil slovy písničky.

Starousedlík Stanislav Popelka o životě ve Strání (zdroj: ČT24)

Láska k domovu však rozhodně není výsadou pouze starších Straňanů. O stěhování leckdy nechtějí slyšet ani mladší ročníky. Bezmála třicetiletá kadeřnice Anna Vintrová ve Strání zůstává, přestože ve městě by jistě měla mnohem větší klientelu. „S lidmi tady jsem vyrostla. Mám k nim citový vztah. V cizím městě bych nikoho neznala a musela bych si zvykat na nové lidi,“ míní mladá žena.

Podle prvních zveřejněných výsledků posledního sčítání lidí žijí tři čtvrtiny obyvatel Zlínského kraje ve stejném okrese, jako se narodili, a více než polovina obyvatel dokonce v té samé obci. Podíl rodáků, který představuje 54,4 procent všech obyvatel kraje, je zde nejvyšší v České republice.

Straňané jsou prý velice houževnatí a úzkostlivě se drží místních tradic. Když se zde na fašankový průvod vyráží v úterý a ne o víkendu, jako všude jinde, jdou stranou i pracovní povinnosti.

Sčítání 2011 ve Zlínském kraji

Podle předběžných výsledků Sčítání lidu, domů a bytů 2011 žilo ve Zlínském kraji k 26. 3. 2011 celkem 590 459 obyvatel. Zjištěný podíl věřících je na Zlínsku nejvyšší z celé České republiky, tvoří 36,8 % obyvatel kraje. Dvě třetiny věřících se hlásí k římskokatolické církvi.

Kraj vyniká také vysokým podílem lidí žijících v manželství a druhým nejnižším podílem rozvedených mužů i žen. Téměř o polovinu se proti předchozímu sčítání zvýšil počet obyvatel, kteří se hlásí k moravské národnosti (96 234 osob, 16,3 %).

Ve Zlínském kraji dynamicky rostl počet vysokoškoláků, jejich počet se zvýšil o více než polovinu. Vysokoškoláci tvoří 11,7 % z  celkového počtu obyvatel ve věku 15 a více let. V mezikrajském srovnání se jedná o třetí nejvyšší podíl.

(Zdroj: ČSÚ)

Vesničky jsou plné starousedlíků (zdroj: ČT24)