Havrani se přesunuli do Brna, u Svratky jich nocují tisíce

Brno - Až 25 tisíc havranů vyměnilo svoje tradiční nocoviště u Židlochovic za les mezi pisáreckou Riviérou a Kamennou kolonií v Brně. Proč ptáci opustili nocoviště Knížecí les u Židlochovic, kde nocovali posledních dvacet let, ornitologové zatím jistě neví. Jejich hypotézou je, že na změně nočního sídliště ptáků mají podíl husté mlhy a smog, se kterými se jižní Morava potýkala v období listopadu.

Lužní Knížecí les u Židlochovic byl jedním z nejdéle obsazených míst z České republice, kde havrani nocovali. V posledních dvaceti letech se počet havranů a také kavek, které se s havraními hejny sdružují, pohyboval mezi 20 až 50 tisíci jedinci.

Co ptáky vedlo k opuštění osvědčeného nocoviště a jestli je opuštění trvalé či dočasné, to ornitologové neví. Havrani na osvědčené místo dorazili v polovině října, ke změně stanoviště došlo v listopadu. „Vysvětlení tohoto nezvyklého jevu je velice obtížné. Na jejich původním nocovišti u Židlochovic se podle všeho nic nezměnilo. Loni se tam akorát pokácelo několik stromů, ale havrani se přesunuli kousek dál. Kdežto letos úplně změnili svůj životní systém,“ uvedl ornitolog Karel Hudec.

Zmátl havrany smog?

Vliv mohlo mít například počasí, v období listopadu totiž na jižní Moravě dlouhodobě panovaly husté mlhy a území se potýkalo se smogem. „Zatím je to jen taková hypotéza. Je možné, že v mlhách havrani ztratili orientaci, takže tady zůstali vlastně náhodou, a tím zjistili, že je pro ně zbytečné, aby denně létali takovou dálku tam a zpátky, že klidně mohou zůstat tady u zdrojů potravy. A zatím je tu nic neruší, takže se zde cítí asi stejně bezpečně jako v Židlochovicích,“ míní ornitolog.

Havrani nad ránem opouštějí nocoviště
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Na jižní Moravě bývala pravidelně obsazena dvě velká nocoviště - jedno je právě u Židlochovic, druhé u Hodonína. Nepravidelně obsazovali havrani také nocoviště v Břeclavi-Poštorné a v Hevlíně na Znojemsku. 

Před nocováním se hejna slétávají už za šera. Desetitisícová hejna je možné pozorovat v zahrádkářské kolonii na svazích Žlutého kopce, na střechách pavilonů v areálu výstaviště, na stromořadích na ulici Hlinky, u Fakultní nemocnice Brno nebo u kampusu Masarykovy univerzity.