Agent Minařík půjde na čtyři roky do vězení

Olomouc - Čtyři roky vězení za pojistný podvod. Takový trest vyměřil Vrchní soud v Olomouci bývalému agentovi StB Pavlu Minaříkovi. V roce 1996 fingoval na Ukrajině dopravní nehodu, při které měl údajně shořet náklad optických vláken. Od pojišťovny pak na pojistném požadoval jedenačtyřicet milionů korun.

Ještě v osmdesátých letech ve službách Státní bezpečnosti plánoval Pavel Minařík atentát na mnichovskou redakci rádia Svobodná Evropa. Po revoluci se z něj pak stal podnikatel. V polovině roku 1996 měla jeho firma dodat ukrajinskému odběrateli přes devět kilometrů optických vláken. Při podpisu smlouvy s pojišťovnou Kooperativa ale Minařík zboží, které ve skutečnosti stálo jen asi dva miliony korun, neúměrně nadhodnotil, aby na pojišťovně podvodně vylákal peníze. „Nechal vyvézt na Ukrajinu bezcenné optické vlákno, které tam na automobilu, který ho převážel, nechal zapálit. Následně nahlásil pojistnou událost. A potom po pojišťovně požadoval částku čtyřiceti milionů korun,“ uvedl předseda odvolacího senátu VS Olomouc Petr Angyalossy. Minařík, kterému pojišťovna nakonec vyplatila šest a půl milionu korun, se dnes u Vrchního soudu domáhal zproštění obžaloby s tím, že pojistný podvod nikdy nespáchal. Podle odvolacího senátu ale o jeho vině není pochyb. Vše měl pečlivě připraveno a promyšleno. Původní pětiletý trest přesto Minaříkovi o rok snížil. „S ohledem na délku toho trestního řízení jsou splněny podmínky ústavních nálezů, které říkají, že toto je potřeba kompenzovat ve zmírnění trestu,“ řekl Petr Angyalossy.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

„Já jsem očekával, že dojde ke snížení trestu,“ vyjádřil se obhájce Pavla Minaříka Jiří Teryngel. Pojišťovacím podvodem Minaříka se soudy zabývají řadu let. Řidič nákladního auta totiž nejprve vypověděl, že dostal smyk na olejové skvrně, havaroval a vůz se zbožím shořel. V roce 1997 byl proto případ odložen. Po pěti letech ale stejný řidič výpověď změnil. Údajně ho zastavili Minaříkovi přátelé. Vyhodili ho z auta, to zapálili a následně ho donutili, aby mluvil o nehodě. „Ten řidič měl obavy z obžalovaného, že má kontakty na ruskou mafii a tudíž, že pokud by nepostupoval tak, jak mu nařídil, tak že by se mu mohlo přihodit něco nemilého,“ dodal Petr Angyalossy. A případ není u konce ani po dnešku. Pavel Minařík totiž těsně po vynesení rozsudku potvrdil, že si podá dovolání k Nejvyššímu soudu.