Nová křižovatka umožní Nesovickým bezpečnější cestu

Nesovice - Na dvě části je mezinárodní silnicí I/50 rozdělena obec Nesovice na Vyškovsku. Denně tudy projíždí tisíce osobních i nákladních aut a zejména ve špičce je takřka nemožné bezpečně přejít do druhé části obce. Třeba z vlaku, který tudy projíždí souběžně se zmiňovanou silnicí. Není divu, že lidé na novou křižovatku čekají jako na smilování.

Nesovice na Vyškovsku čekají na úpravu nepřehledné křižovatky u železničního přejezdu už několik let. Je nebezpečná hlavně pro chodce. V ranní špičce od 7 do 8 hodin ráno musí převádět hlavně děti přes přechod zaměstnanci obecního úřadu. Jejich reflexní vesty přinutí řidiče alespoň zpomalit. Podle místních by bylo jinak téměř nemožné se na druhou stranu silnice dostat. Denně totiž Nesovicemi projede zhruba 20 000 aut a křižovatka je místem častých nehod. „Jen za loňský policie vyšetřovala 4 nehody,“ říká starosta Nesovic Vítězslav Reška (KDU-ČSL). Podle něj je ale bouraček, ke kterým řidiči policii nevolají, mnohem více.

Ředitelství silnic a dálnic zařadilo úpravu nesovické křižovatky do plánu staveb na letošní rok. Rekonstrukce vázla roky, podle starosty hlavně kvůli nedostatku peněz, změnám předpisů a výkupu pozemků a budov. Čtyři domy, které se budou muset kvůli úpravě zbourat, se podařilo vyprázdnit před rokem. Vše je tak připravené, aby rekonstrukce mohla letos začít. Otázkou zůstává, jestli ŘSD sežene potřebných 130 milionů korun, které stavba spolkne.

V Nesovicích se silnice přechází jen těžko (zdroj: ČT24)

Obce řeší frekventovanou dopravu po svém

Převádění dětí přes vozovku ale není originálním nápadem Nesovických. S podobnou iniciativou přišli i v Branišovicích. Každé ráno tam začínají úřednice pracovní dobu stejně. Obléknou reflexní vesty a děti převedou hromadně na zastávku autobusu, aby mohly bezpečně odjet do školy. Obcí totiž vede silnice první třídy z Brna do Znojma, na které chybí přechod pro chodce.