Z tábora pro uprchlíky by mohla být věznice

Vyšní Lhoty - Z někdejšího tábora pro uprchlíky ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku může vzniknout věznice. Takový plán prosazuje ministerstvo spravedlnosti. Kapacita stávajících věznic už totiž nestačí. Místním obyvatelům se ale nápad ministerstva nelíbí.

Až 250 nových pracovních míst na jedné straně, na straně druhé obavy ze zhoršení bezpečnosti v obci. Ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku hodlá ministerstvo spravedlnosti vybudovat novou věznici pro 500 mužů. Takový záměr však rozděluje místní na dvě skupiny. Zatímco jedni nápad vítají, jiní jej odmítají. „Určitě tam bude někdo vařit, uklízet, bude tam nějaká ostraha, možná by tam mohli někteří lidé z obce nebo z nejbližšího okolí najít místa,“ myslí si starostka Vyšních Lhot Dana Nováková. Tábor pro uprchlíky ve Vyšních Lhotách je od konce roku 2009 uzavřený, počet žadatelů o azyl dlouhodobě klesal a areál tak nebyl využívaný. „Hledalo se nějaké jiné využití v rámci resortu ministerstva vnitra, žádné takové se nenašlo. Když od ministerstva spravedlnosti obdržíme oficiální žádost, tak bude majetek ministerstva vnitra bezúplatně převeden pod ministerstvo spravedlnosti,“ uvedl mluvčí Ministerstva vnitra ČR Vladimír Řepka.

„Našim cílem je v tomto roce zvýšit kapacitu českých věznic přibližně o tisíc míst. Jako nejméně nákladná se jeví cesta převzetí objektů z vlastnictví ministerstva vnitra a rekonstrukce těchto objektů prací vězňů,“ řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Reportáž Evy Klucho (zdroj: ČT24)

Zástupci ministerstva spravedlnosti se do vyšních Lhot vypraví už zítra. Chtějí si prohlédnout areál a také jednat s vedením obce. „My se budeme snažit přesvědčit místní samosprávu, že se nemusí bát toho, že by vězni z věznice utíkali, to jsou věci, které jsou výjimečné,“ uvedl ministr Pospíšil. „Pokud to nebude věznice, tak by to šlo do prodeje. Mám trošku obavu, že by to mohl koupit nějaký podnikatel a mohl z toho udělat ubytovnu pro méně přizpůsobivé. Vítáme nějaké řešení a věznici bereme jako menší zlo,“ dodala starostka Vyšních Lhot Dana Nováková. „Přestavba bude stát maximálně několik desítek milionů korun, kdybychom novou věznici stavěli, pak by stála desetkrát více,“ upozorňuje Pospíšil.

Stávající věznice jsou podle ministerstva spravedlnosti přeplněné. Bezmála dvě a půl tisícovky mužů jsou nyní ve vazbě a téměř devatenáct a půl tisíce odsouzenců si za mřížemi odpykává svůj trest. Věznice ve Vyšních Lhotách, která by mohla být otevřena už na konci tohoto roku, tak vyřeší problém s přeplněností jen částečně.