Česká Ves žádá okolní obce o peníze, jinak hrozí zavřením krytého bazénu

Česká Ves - Lidé z Jesenicka bojují za záchranu krytého bazénu v České Vsi. Stojí tam už 40 let. Jenže teď hrozí, že ho obec uzavře. Nemá totiž peníze na provoz. Pokud se na pokrytí jeho ztráty nesloží okolní vesnice, lidé přijdou o jedinou možnost kondičního plavání v regionu.

Už 40 let jezdí do České Vsi za vodními sporty tisíce lidí z okolí i nedalekého Polska. Bazén pravidelně navštěvují děti z plaveckého oddílu a školáci v rámci výuky tělocviku. Kdyby se uzavřel, museli by si najít náhradu. Dojíždět do Šumperku nebo Bruntálu, kde je podobný areál, by se jim ale nevyplatilo. „Časově ani finančně bychom to nezvládli a zároveň bychom se ale dostali do potíží se splněním školních osnov,“ uvedla ředitelka ZŠ Písečná Dana Brašíková. „Zavření bazénu by pro plavecký oddíl znamenalo konec,“ souhlasí trenérka plaveckého oddílu Michaela Černá.

Návštěvnost bazénu je rok od roku slabší. Zatímco v roce 2006 si přišlo zaplavat přes 68 tisíc lidí, loni jich bylo o 1200 méně. Obec dotuje zařízení už desítku let. Roční ztráta se přitom  pohybuje kolem 1,8 milionu korun. Mezi zaměstnanci bazénu teď vládne velká nejistota.

Reportáž Andrey Švubové (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Jesenicka podpořili krytý bazén i v petici. Má přes 2500 podpisů. A proti předčasnému zavření je i řada Poláků. Jenže České Vsi už došla trpělivost, provozní ztrátu odmítá platit pouze ze své kasy. Pokud nepřispějí okolní obce, bazén zřejmě nepřežije. Obec oslovila 11 vesnic. Některé už příspěvek schválily, jiné pomoc přislíbily. Zlaté Hory žádost zamítly a Mikulovice se k nim zřejmě přidají. V tuto chvíli má Česká Ves slíbenou zhruba polovinu požadované částky. Zastupitelé v březnu rozhodnou, zda doplatí zbytek a bazén udrží.