Kvůli odtržení místních částí roste ve Valašském Meziříčí napětí

Valašské Meziříčí - Ve Valašském Meziříčí roste napětí mezi radnicí a zástupci dvou místních částí, které plánují osamostatnění. Důvodem je záměr radních vložit rozsáhlé lesní pozemky v Krhové a Poličné do jedné z městských společností. Hodnota pozemků je 130 milionů korun. Odpůrcům vadí načasování přesunu majetku. Má k němu dojít ještě před referendem o odtržení obou místních částí.

Rozvodové stání bude na konci března nebo v půli dubna, přesto si Valašské Meziříčí vjelo s Krhovou do vlasů už teď. Starosta versus zastánci odtržení. Jde o hodně –161 hektarůlesa plus další pozemky a stavby. Emoce šponuje návrh radnice vložit lesní pozemky v katastru Krhové do městské společnosti ST servis, která provozuje například i krytý bazén. Podle Krhovanů naschvál, podle starosty běžná, účetní operace. „Město si chce převést majetek na sebe tak, aby při případném kladném referendu v podstatě obec nedostala nic,“ tvrdí zmocněnec přípravného výboru za odtržení Zdeněk Adamec.

Reportáž Josefa Kvasničky (zdroj: ČT24)

Konflikt se rychle radikalizuje. Krhovští si už stěžovali na velkou radnici na ministerstvu vnitra, naopak starosta je zase pod palbou anonymních výhružek. Zítra zastupitelé rozhodnou o termínu referend. Pak začne přesvědčovací kampaň před hlasováním. V něm půjde o hodně. Město může odtržením pozbýt prestiž a bezmála čtyři tisícovky obyvatel. Krhová s Poličnou zase nechtějí zůstávat bez majetku, v tom případě by totiž bylo odtržení Pyrrhovým vítězstvím.

Vydáno pod