Brněnští vysokoškoláci zvažují, že budou kvůli reformě demonstrovat

Brno - Studenti brněnských vysokých škol zvažují, že budou kvůli plánované reformě vysokého školství demonstrovat. Shodli se na tom ve středu na společném zasedání akademických senátů šesti brněnských univerzit. Zároveň v prohlášení požádali premiéra Petra Nečase (ODS) o to, aby vrátil reformu vysokého školství k přepracování podle připomínek odborné veřejnosti. Premiér už dříve označil reakci akademické obce na reformní plány za nepřiměřenou.

Studenti brněnských vysokých škol odmítají zejména posilování vlivu rad veřejných vysokých škol na úkor akademických senátů a snižování počtu studentů v akademických senátech. Nelíbí se jim ani návrh zákona o finanční pomoci studentům, který je podle nich šitý horkou jehlou. 

"Předkládané věcné záměry jsou pro nás nepřijatelné. Výsledkem přijetí takových zákonů by bylo nejen omezení dobře fungujících demokratických principů uvnitř vysokých škol, ale i poškození dobře fungující terciální vzdělávací sféry s dopady na úroveň svobody a demokracie v České republice," stojí v prohlášení podepsaném šesti předsedy studentských komor akademických senátů.

Pokud ministerstvo školství bude požadavky akademické obce ignorovat, nezůstanou studenti jen u prohlášení, ale začnou demonstrovat, naznačil Zdeněk Ručka z akademického senátu Masarykovy univerzity. „Věříme, že vláda vezme protesty akademických obcí vážně, reformní návrhy stáhne a vrátí se k jednacímu stolu se zástupci vysokých škol. V opačném případě jsme připraveni vyjít do ulic,“ uvedl Ručka. 

Společné prohlášení je ojedinělým příkladem spolupráce mezi studenty největších brněnských vysokých škol - Masarykovy univerzity, Veterinární a farmaceutické univerzity, Janáčkovy akademie múzických umění, Vysokého učení technického, Univerzity obrany a Mendelovy univerzity. „Zcela mimořádný je už fakt, že se u jednoho stolu sešly desítky studentských senátorů z šesti vysokých škol. K tomu od sametové revoluce patrně nedošlo. A mimořádná je také jednomyslná shoda, s níž jsme přijali výslednou podobu dokumentu,“ uvedl Ručka.

Vedení brněnských vysokých škol i akademické senáty se už v minulosti kriticky vyjadřovaly k podobě plánovaných reforem. O protestech a demonstracích se však v Brně dosud nehovořilo.

Podle rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka české vysoké školství skutečně potřebuje reformu. „Změny jsou nutné hlavně v pojetí profesur a docentur, v akreditačním procesu a v systému financování vysokých škol tak, aby umožňoval dlouhodobější, takzvané kontraktové financování,“ sdělil Bek. Poslední verze věcného záměru vysokoškolského zákona je však podle něj velmi obecná a vyžaduje další diskuzi. Bek také varoval před nedostatečnou komunikací ministerstva s akademickou veřejností.

Vydáno pod