Hasiči se bojí, že přijdou o práci

Ostrava - Až tři sta hasičů by mohlo do tří let přijít o práci v Moravskoslezském kraji. Může za to snižování objemu peněz, které dostávají od státu. Požárníci přišli za poslední tři roky o čtvrtinu prostředků. Podle návrhu státního rozpočtu má být balík peněz, které v dalších letech dostanou, nižší o další stamiliony. Ministerstvo vnitra věří, že se jejich obavy nenaplní.

Od zazvonění telefonátu odjíždějí hasiči k zásahu nejpozději do dvou minut. Na místo, kde mají zasahovat, dojedou do desíti minut. V budoucnu by to měla být v případě dalších rozpočtových škrtů doba výrazně delší. A mezi hasiči se bude navíc zřejmě propouštět. „Tam jsou dvě možnosti, buď se ty prostředky nějak doplní z jiných zdrojů, anebo už se potom bavíme o úplně jiné organizaci hasičského záchranného sboru,“ upozorňuje ředitel HZS Moravskoslezského kraje Zdeněk Nytra. V Moravskoslezském kraji pracuje přes 900 hasičů, jenom loni zachránili téměř dva a půl tisíce životů. V případě snižování rozpočtu to už podle svých slov nebudou schopni zajistit. „Kdyby se jednalo o 300 hasičů, tak to už je o rušení některých stanic a tím pádem i o prodloužení dojezdových časů,“ říká Zdeněk Nytra.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Rozpočet pro HZS stát snižuje od roku2008 apočítá se s dalšími škrty. „My doufáme, že k plánovanému snížení nedojde a že vláda se nakonec rozhodne jinak a své kroky bude konzultovat s dalšími experty,“ věří místopředseda odborového svazu hasičů Ostrava Jiří Franc. O tom, kolik peněz nakonec hasiči v dalších letech dostanou, bude vláda jednat v květnu.