Záchranka prodává pohledávky, systém ale vzbuzuje rozpaky

Opava - Krajští radní posvětili prodej pohledávek za lidi, kteří nezaplatili za pobyt na záchytných stanicích v Opavě a Karviné. Obchod však vzbuzuje pochybnosti. Pohledávky totiž za 60 procent jejich hodnoty získá bez výběrového řízení zcela neznámá pražská společnost.

Za část roku 2009 více než 1,2 milionu korun. Do takové výše narostl dluh, který za klienty registrují protialkoholní záchytné stanice v Opavě a Karviné. „Tato částka činní zhruba 900 tisíc korun za karvinskou záchytnou stanici a přes tři sta tisíc korun za opavskou,“ upřesnil mluvčí Záchranné služby MS kraje Lukáš Humpl. Teď však Moravskoslezské záchranné službě, která záchytky provozuje, došla trpělivost - část peněz chce získat zpět. Rozhodla se proto pohledávky odprodat. Způsob, jakým s pohledávkami záchranná služba naložila, však vzbuzuje pochybnosti. Prodala je bez výběrového řízení neznámé společnosti ZANA INVEST. „Na mě ten případ působí velmi zvláštně a podezřele, kraj musí postupovat s péčí hospodáře a na prodej pohledávek má uspořádat soutěž,“ myslí si ředitel Transparency international David Ondráčka. „Tato firma byla vybrána, neboť má již v minulosti velké zkušenosti s vymáháním těchto pohledávek,“ tvrdí mluvčí Krajského úřadu MS kraje Šárka Vlčková.

Reportáž Evy Klucho a Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Podle kraje zkušená firma. Podle oficiálního výpisu z obchodního rejstříku však pouze společnost, která existuje necelého tři čtvrtě roku. Podle ředitele Záchranné služby Moravskoslezského kraje firmu doporučili zástupci hetmanství. Rozpaky však vzbuzuje i samotná výše pohledávek, které ZANA INVEST odkoupila. Zatímco nejprve zástupci kraje i záchranné služby hovořili o sumě zhruba milion dvě stě tisíc korun, později částku výrazně snížili na necelých pět set tisíc. Obchod s pohledávkami zorganizovala záchranná služba moravskoslezského kraje poprvé v historii. Podle zástupců záchranky to je jediný způsob, jak získat své peníze zpět.