Lékaři zachránili život unikátní metodou

Ostrava - Unikátní metodou, která dokáže dočasně nahradit nefungující plíce, zachránili ostravští lékaři život dnes už sedmnáctileté dívky. Speciální mimotělní oběh využívali do té doby jen u dospělých. Představuje poslední možnost, jak zvrátit kritický stav pacienta.

Těšila se na oslavu šestnáctin. Loni v listopadu ale začala mít Nikola potíže – nemohla se nadechnou, po několika dnech skončila v nemocnici. „Vůbec nevím co vyvolalo ten začátek,  najednou jsem začala vykašlávat krev,“ vzpomíná. „Během dalších 24 hodin bylo jasné, že nejsme schopni ten stav zvládnout,“ říká lékař Dětské kliniky FN Ostrava Tomáš Zaoral. Nikol selhávaly i další orgány. Zbývala jediná šance - speciální mimotělní oběh. Krev putuje přes umělou membránu, tam se zbaví oxidu uhličitého, zásobí kyslíkem a vrací zpět do těla.  

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Přístroj  přečerpává 3,5 litruza minutu a pokud je to zapotřebí, může čerpat i 8 litrůkrve za minutu. Princip se užívá u nedonošených dětí, přístroj, na kterém Nikol strávila 11 dní, pomáhá dospělým v kritickém stavu. „Bylo to poprvé, kdy jsme použili právě tuto metodu u dítěte,“ řekl lékař Tomáš Zaoral. Náročná metoda pomůže asi třetině pacientů. Ti se musí dlouhodobě sledovat. Více v magazínu Tep – v sobotu po půl jedenácté a v neděli ve 22:05 na ČT24.