Dmitrik přeskočil v Hustopečích letošní maximum

Hustopeče - Kompletně ruské osazenstvo měly stupně vítězů v mužské kategorii na tradičně velmi dobře obsazeném mítinku Hustopečské skákání. Alexej Dmitrik se s výkonem 235 centimetrů dostal před své krajany Uchova a Silnova, kteří k medaili nepustili domácího Jaroslava Bábu.

Z plánovaného útoku na letitý halový světový rekord 244 cm Kubánce Sotomayora sešlo. Favorizovaný Ivan Uchov, považovaný za nejlepšího výškaře současnosti, k němu měl rozhodně blíže v loňském ročníku. Letos se musel s výkonem 231 cm spokojit s třetím místem. 

Vavříny si tentokrát vybojoval jeho krajan Alexej Dmitrik. Ten jako jediný překonal výšku 235 cm, což je zároveň nejlepší výkon letošní sezóny. Skokani na druhém až pátém místě zdolali pouze 231 cm, a tak si umístění rozdělili podle statistiky úspěšných pokusů. „Cítil jsem se v pohodě, hlavně mě vyprovokovala zdejší výborná divácká kulisa. Na začátek sezony jsem spokojen,“ zářil po závodě Dmitrik.

Atletika - Hustopečské skákání (zdroj: ČT24)

Právě toto kritérium dostalo až na páté místo českého výškaře Jaroslava Bábu, který tak ke svým dvěma hustopečským vítězstvím zatím další nepřidal. Těšit ho může alespoň fakt, že zdolanou výškou splnil olympijský limit a o start na hrách v Londýně už jen těžko přijde. „Jsem rád, že má moje výkonnost stoupající tendenci. A ještě mám nějaké rezervy,“ nestěžoval si Bába.

V závodě žen se nejlépe dařilo Rusce Světlaně Školinové. Ta loňské vítězství obhájila výkonem 195 cm. Až do této výšky navíc laťku vždy překonala napoprvé. Ztroskotala teprve na dvou metrech. „Jsem spokojená. Před závodem se o mě pokoušela viróza a necítila jsem se příliš dobře. Závod byl velmi dobrou přípravou na olympijské hry v Londýně, kde bych chtěla získat medaili,“ uvedla Školinová.

Na sedmém místě skončila nejlepší z českých závodnic Oldřiška Marešová. Maximem se pro ni stala výška 187 cm, kterou navíc překonala až na třetí pokus. „Neskákala jsem dnes dobře technicky. Nevím, v čem je příčina. Tlaku publika jsem se už naučila čelit. Myslím, že v mých silách bylo dnes mnohem více,“ řekla Marešová.

V Hustopečích se po zranění vrátila k závodění německá legenda Ariane Friedrichová. Tato dvojnásobná vítězka jihomoravského mítinku skončila překonáním 184 centimetrů devátá.

Hustopečské skákání, závod Moravské výškařské tour:

Muži: 1. Dmitrik 235 cm, 2. Silnov, 3. Uchov (všichni Rus.) a Oni (Brit.), 5. Bába (ČR) všichni 231, 6. Horák (SR) 228.

Ženy: 1. Školinová 195, 2. Gordějevová (obě Rus.) a Howardová-Loweová (USA), 4. Kučinová (Rus.) všechny 193, 5. Petreová (Rum.), 6. Aitovová (Kaz.), 7. Marešová (ČR) všechny 187.