Na tržnicích v pohraničí kvete drogový byznys, řídí ho Vietnamci

Brno – V asijské tržnici v Hatích na Znojemsku začali vietnamští trhovci ve velkém prodávat marihuanu a tvrdé drogy. Zákazníci jsou především z Rakouska, pro drogu si jezdí k hranicím. Celníci a policie se s novým typem byznysu snaží bojovat. Na jihu Moravy už mají i první výsledky: sedm Vietnamců z Hatí stanulo za prodej drog před soudem. Soudce ale po 2 hodinách odročil jednání na neurčito.

V pohraničních asijských tržnicích je často k dostání čistý pervitin, heroin, extáze nebo kokain. Vše je nachystáno pro Rakušany, kteří si k Hatím jezdí pro kvalitní zboží za dobrou cenu. Sedm Vietnamců už drogy v tržnici neprodává a stojí před soudem. Podle státní zástupkyně šest mužů a jedna žena dováželi marihuanu z pražské asijské tržnice.

„Určitá část organizované skupiny tu drogu převážela, další dělala týlové zázemí, prováděla dosušování a sáčkování,“ popsala činnost skupiny státní zástupkyně Eva Žďárská.

V kauze vietnamských drogových obchodníků figuruje víc než třicet svědků z řad rakouských odběratelů. Většinu z nich jezdila žalobkyně spolu s celníky vyslýchat do Vídně a soudu předložila jejich výpovědi. „Říkali, že přišli do tržnice Excalibur City a Vietnamci si jich začali sami všímat, dokonce byli oslovováni, jestli nechtějí něco na kouření,“ okomentovala situaci Žďárská. 

Dostat rakouské narkomany a dealery k brněnskému soudu může být problém. Soudce proto odročil jednání na neurčito a vyzval právní zástupce, aby mu do 5 dní předložili seznam svědků, které chtějí vyslechnout.

Pěstování marihuany převzaly vietnamské gangy 

Nebylo žádným tajemstvím, že se u Hatí prodávají drogy. Někteří Rakušané se o tom dozvěděli na internetu. Vyšetřovatelé obžalovaným Vietnamcům prokázali zisky z drogového prodeje kolem milionu korun, ty skutečné budou ale zřejmě mnohem vyšší. 

V Česku roste množství drogy zabavené ve velkopěstírnách marihuany. Národní protidrogová centrála (NPC) navíc poukazuje na trend přebírání obchodu s drogami komunitou trhovců. Ředitele centrály Jakuba Frydrycha znepokojuje problematika zapojování vietnamských zločineckých uskupení do dovozu efedrinu, pseudoefedrinu a do následné výroby metamfetaminu. „Je to vlna, která je velmi nebezpečná a vzbuzuje v nás obavy,“ dodal.

Drogy směřují na Západ

Drogy pocházející z tržnic ale nejsou určeny primárně pro české narkomany. Policie zaznamenala v posledních dvou letech výrazný nárůst počtu případů, kdy do českého příhraničí jezdí nakupovat pervitin a marihuanu zejména němečtí občané.

„V porovnání prvních pololetí roku 2010 a 2011 došlo u marihuany ke zhruba dvojnásobnému zvýšení počtu kontrolovaných osob na německé straně, u kterých byla nalezena marihuana,“ prohlásil Frydrych.

23. 9. 2011 Policie vypátrala v tržnici Lipový dvůr v Aši sedm vietnamských trhovců, kteří podle ní více než rok a půl prodávali Němcům pervitin a marihuanu. Při prohlídce tržnice nalezli detektivové drogy za 1,7 milionu korun.

10. 3. 2011 Policie po několikaměsíčním vyšetřování dopadla v Litvínově skupinu devíti cizinců vyrábějících pervitin. Dvě ženy a sedm mužů vietnamské národnosti policisté přistihli přímo při výrobě drogy. Skupina také pěstovala marihuanu pro německý trh.

18. 8. 2010 Celníci a policisté zadrželi a obvinili 21 lidí, které podezírají z pěstování a distribuce marihuany. Skupina byla podle odhadů policie schopna vyrábět až 1400 kilogramů drogy ročně, což odpovídá částce zhruba 100 milionů korun. Zvláštní tým celníků a detektivů na případu pracoval asi půl roku. Velkou část produkce vyvážel gang za hranice.

28. 12. 2009 Policie zadržela deset lidí podezřelých z pěstování a distribuce marihuany. Policisté zajistili celkem 59 kilogramů drogy v hodnotě asi 5,1 milionu korun a odhalili tři pěstírny. Zadržení vozili drogu do Německa a Maďarska.