Z plesů mizí oblíbené tomboly, viníkem je nový loterijní zákon

Brno - Pořadatelé plesů a zábav kritizují nový loterijní zákon. Pokud totiž na svém plese chtějí mít tombolu, musí se registrovat a za povolení zaplatit pět tisíc korun. Zvláště pro menší obce nebo spolky je taková cena ale příliš vysoká a tomboly proto raději ruší. Jenomže právě díky tombolám byly schopné vydělat si peníze navíc, ze kterých mohly podporovat například akce pro mládež.

Hasičské, sportovní, myslivecké či rybářské plesy mají v menších obcích obvykle dlouholetou tradici. Často tam platí za hlavní společenskou událost roku. Jejich oblíbeným zpestřením jsou tomboly, kde lze vyhrát všechno možné od televizorů, plastových popelnic, ve kterých se plesovníci rádi nechávají nad ránem odvézt domů, přes dorty, lahve vína až po motyky a sady vrtáků. Někde se prodávají obálky za stovku naplněné barevnými lístečky, jinde miniaturní roličky smotané v kousku plastového brčka za pět korun. Když má člověk štěstí, kromě citátů či vtipů se v některém z nich zablýskne i číslo výhry.

Pohled na pódium obložené pestrobarevnými balíčky zláká kdekoho - a tak není divu, že lidé rozjaření z vydařené zábavy často neváhají utratit i několik set korun, aby si alespoň jednou za rok užili trochu toho hazardu. A pořadatelé si mnou ruce. Když si totiž spočítají všechny náklady za pronájem „kulturáku“, kapelu a zajištění občerstvení, obvykle jen díky výtěžku z tomboly zůstávají alespoň nepatrně v plusu. I tak nevelký výdělek je však pro mnohé menší spolky podstatnou částkou v rozpočtu. Jenomže kvůli novým zákonům mají strach, že odvedou státu nakonec víc, než vydělají.

Pořadatelé: Novela loterijního zákona je absurdní

Organizátor tomboly teď nově zaplatí obci správní poplatek pět tisíc korun a navíc dvacetiprocentní daň z celkové hodnoty výher, které je potřeba ocenit. Pořadatel tomboly musí také doložit výpis z rejstříku trestů a jména členů komise, kteří budou hlídat, aby ve hře nikdo nešvindloval. Kdo to nedodrží, hrozí mu pokuta až 150 tisíc korun - částka pro mnohé likvidační.

„Zaslechl jsem něco o pěti tisících, co jsme měli údajně zaplatit, a nelíbí se nám to. Je to šílené,“ řekl organizátor jednoho z plesů na Znojemsku, který přiznává, že žádný poplatek za tombolu neřešil. „Pět tisíc obvykle sami do té tomboly dáme. Věci do ní schraňujeme celý rok. Něco nám věnují sponzoři, jinak hledáme doma a po známých po nevhodných svatebních darech a podobně. Ty větší ceny nakoupíme z vlastního. Nedovedu si představit, že bychom měli platit ještě tolik navíc,“ nezastírá.

I když ne všichni o nepříjemné změně věděli a doposud se jí neřídili, od nového roku zatím žádný takový postih nepadl. Spolky i tak raději začaly hledat bezpečnější cesty, jak se placení vyhnout. Povinnost zaplatit poplatek neplatí třeba v případě, kdy pořadatelé namísto prodeje výherních obálek či lístků rozdělí ceny na základě slosování vstupenek. I tak pro ně ale platí ohlašovací povinnost.

Ředitel Kulturních zařízení města Boskovice Oldřich Kovář o poplatku (zdroj: ČT24)

O povolení na pořádání tomboly musí organizátoři plesu požádat městský úřad. Pokud akci pořádá sama obec, má povinnost zaplatit poplatek sama sobě. Naprostá absurdita, ozývají se pořadatelé.

„Město dotuje městské organizace, aby mohly pořádat kulturní akce, a tyto organizace pak městu dotace v podstatě kvůli tomuto nesmyslnému poplatku vracejí. Načež město ty peníze může přerozdělovat dál a nikde není řečeno, že je investuje znovu do kultury,“ kritizuje poplatky ředitel Kulturních zařízení města Boskovice Oldřich Kovář.

Ministerstvo financí přiznává chybu v zákoně

Uvědomuje si to už i samo Ministerstvo financí. „Musím říci, že tak, jak byl zákon schválen, to nebylo záměrem zákonodárců. A budeme se to snažit co nejrychleji změnit,“ přislíbil mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

„Připravujeme nový loterijní zákon, který tuto úpravu nebude obsahovat. Předložili jsme sice už jeho návrh, ale snažíme se najít co nejrychlejší cestu, jak to změnit,“ uvedl Jakob. Podle novely by správním poplatkům nepodléhaly tomboly, kde výhry nepřesáhnou sto tisíc korun.

Chyba v loterijním zákoně zpoplatnila tomboly (zdroj: ČT24)
Vydáno pod