S klesajícími teplotami opět přibylo krádeží dřeva

Šanov - Dobrá výhřevnost akátového dřeva zřejmě přilákala neznámého zloděje do lesů u Šanova na Znojemsku. Těchto stromů tam pokácel více než třicet. Lesníci se s menšími i většími krádežemi dřeva potýkají nejvíce právě v topné sezóně. Zloděj je u Šanova vlastně předběhl, sami totiž uvažovali, že akátový lesík vykácí.

„Je to odlehlá část revíru, kde se občas objevují krádeže. Před čtrnácti dny tu žádný pařez nebyl. Když jsem na místo přišel minulý týden, tak jsem zjistil, že tu pařezy jsou,“ uvedl revírník Břetislav Karas. Krádeží čtyřiatřiceti akátů získali zloději přibližně osm kubíků kvalitního dřeva.

K odvozu vytěženého dřeva museli zloději použít i techniku. Jejich nájezdům lesníci zatím úplně zabránit neumějí. „Závory máme umístěné u větších komplexů lesa, tohle je menší část v podstatě na kraji polí, kde není možné závory instalovat. Bylo by to nepraktické,“ vysvětlil  správce Lesní správy Znojma Roman Křivánek. Jediné, co jim zbývá, je hlídat, ale na to zase nejsou lidé.

Revírník si stěžuje na zloděje stromů (zdroj: ČT24)

Zloději dřevo kradou hlavně v zimě, tedy zřejmě na topení. Touha po teple z cizího může ale přijít draho i toho, kdo pokácel akáty. Způsobil tak škodu asi osm tisíc korun, za což mu podle trestního zákoníku hrozí až dva roky odnětí svobody," dodává znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Krádeže stromů řešili lesníci před časem i na Břeclavsku, kde zloději pokáceli dvanáct vzrostlých topolů. V Nedvědici zase řádil v přírodním parku černý dřevorubec tak dlouho, dokud nebyl při lupu vyrušen – na místě pak totiž zapomněl motorovou pilu.

Lesníci se potýkají s krádežemi stromů (zdroj: ČT24)