Houbařit lze i v zimě v brněnské Redutě

Pokud patříte mezi uměnímilovné houbaře, můžete se až do konce března vydat do brněnské Reduty. Košík ani nožík nebudete potřebovat. Staronové divadlo na Zelném trhu nyní ve všech svých třech podlažích servíruje výstavu nazvanou Houby v Brně.

Jak už název napovídá, všímá se celá kolekce tématu hub a houbařství, jak je zachycuje současné umění.  A že jsou nejrůznější houbové plodnice a vše, co s jejich podobou či sběrem souvisí, motivem pro výtvarné umělce více než frekventovaným a přitažlivým, dokládá tato zajímavá výstava. 

Houby tady v nejrůznějším výtvarném provedení a také v nejrůznějším věkovém zastoupení autorů vyráží ve formě tradičních obrazů, fotografií, objektů a soch. Časový záběr, v němž tato díla vznikala, je vcelku úctyhodný: od  postmoderny osmdesátých let až po současnost.

Podobně tematicky sestavené výstavy jsou pro návštěvníka jedinečnou příležitostí k individuální konfrontaci, jak se jednotliví autoři zmocnili naznačeného tématu. Tady konkrétně jde o dvacet umělců brněnského regionu z několika generací zasažených stejnou houbařskou vlnou. A bude důležité říci, že kromě houbaření je tady společným jmenovatelem také hravost, humor či ironie.

Hned ve vstupních prostorách najdete plátno nestora a legendy výtvarného umění Dalibora Chatrného, který svůj žertovný obraz přímo nadepsal Hóby s voctem. Dále tady figurují jména dalších osobností výrazně překračujících hranice Brna, jako je Václav Stratil, Jiří Sobotka, Marian Palla, Libor Jaroš, Pavel Jirásek , Marie Jirásková, Pavel Pražák, Pavel Hayek, Jiří Hynek Kocman, Jana Apetauerová, Bára Přidalová nebo Vendula Kramářová. Kurátorem výstavy je vizuální tvůrce a amatérský mykolog Tomáš Hlavenka. Natalie Chalcarzová se prezentuje digitálním tiskem nazvaným Plíseň z roku 2008, což je také jedna z houbových poloh. Pavel Jirásek vystavil cyklus výmluvně nazvaný Houbičky a jde o klasické barevné fotografie. Zajímavý umělecký experiment zase na svých černobílých snímcích nabízí Bára Přidalová. Její kolekce Houbaři z roku 2004-5 zachycuje svéráznou podobu houbaření. Autorka se svojí rodinou v zimě v lese uhnětla ze sněhu a ledu houby, které do jara uchovávala v mrazáku lednice, aby je posléze zase zpět odnesla na místo sběru. Vendula Chalánková v rohu přízemí Reduty zrekonstruovala plísní a houbou napadenou stěnu.

  • Houbičky autor: Pavel Jirásek, zdroj: ČT Brno
  • Plíseň autor: Natalie Chalcarzová, zdroj: ČT Brno

Na zajímavou výstavu tematicky naváže březnový festival Ceremony of Another GEneration pořádaný v Besedním domě, který bude ve znamení dvojitého jubilea Johna Cage (1912–1992),  excentrika a reformátora euroamerické klasické hudby, jenž byl zároveň nadšeným mykologem a členem Československé mykologické společnosti. Při vernisáži výstavy byla navíc uvedena předpremiéra třináctidílného seriálu Na houby v režii Pavla Jiráska, k jehož sledování zvou průvodci Arnošt Goldflam, Josef Polášek a přední čeští mykologové. Seriál od 18. ledna 2012 vždy dopoledne vysílá program ČT2.

Brněnské divadlo Reduta už pravidelně dává prostor výtvarným umělcům. Toto spojení světa dvou různých vizuálních umění divadelnímu domu, kde koncertoval malý Mozart, více než sluší. Nejde jen o nějaké dozdobování daných veřejných prostor. Tato symbióza totiž jedinečně oživuje stánek Thálie a zároveň milovníky této múzy nenásilně vtahuje do světa umění výtvarného, v jeho skutečně mladé, současné a progresívní podobě. A houbařit tady stojí za to, ať už sem půjdete do divadla nebo jenom tak prostě kolem.