Bochořské letiště evropskou dotaci nedostane

Olomouc - Další rána do vazu. Evropská unie nepošle klíčovou dotaci bochořskému letišti – 450 milionů korun. Letos tak bude muset hospodařit s pouhými 25 miliony. Přesto zástupci regionu věří, že zánik letišti kvůli ztrátě dotací nehrozí. Ministerstvo obrany, které stále zvažuje, zda odsud odsune vrtulníkovou základnu, má o něm definitivně rozhodnut do poloviny letošního roku.

Evropští úředníci do Přerova vzkázali. Peníze bochořskému letišti nepošleme. Projekt civilního letiště prý není v tomto regionu efektivní. Výstavba nového terminálu a pojízdných zavazadlových ploch. Obě tyto akce měly být na přerovském letišti letošními prioritami. Protože ale podpora z evropských fondů nedorazí – nezbude, než jen rekonstruovat stávající prostory. V současnosti na přerovském letišti pracuje necelá tisícovka vojenských zaměstnanců. Zda si budou muset práci hledat jinde, by mělo být jisté do poloviny letošního roku.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Před přerovským letištěm dali evropští úředníci přednost opravám silnic a budování nových cyklostezek. Na jejich rekonstrukci v Olomouckém a Zlínském kraji převedli celou částku 450 milionů korun. Nového asfaltového koberce se tak v příštím roce zřejmě konečně dočká i cesta ze Šternberka do Uničova.