Norské trio předvedlo kuchyňskou show

Stavba pódia před sobotním koncertem v ostravském klubu Fabric byla jiná než všechny ostatní. Norská skupina Hurra Torpedo si ze severu přivezla jen asi dvě kytary. Zbytek nástrojů byl ze sběrny odpadů. Češi si mohli kapely všimnout v předvánoční reklamní kampani jedné společnosti, ve které mlátí do praček a sporáků a k tomu falešně zpívají českou koledu.

Tři přátelé z Norska tvrdí, že učí ledničky, pračky, sporáky a jiné domácí spotřebiče mluvit. Nejde jim o destrukci nebo demolici. Předvádějí, jak se neberou vážně a jak jsou skromní. A dobře se u toho baví.

 „Náhodou, během turné po Norsku, jsme přišli na to, že zvuk, který vydávají spotřebiče, je lepší než zvuk klasických bicících. Mají silnější, plnější zvuk. Jsou snadno dostupné a jsou zadarmo,“ říká Egil Hegerberg, který ve skupině hraje na spotřebiče, kytaru a zpívá.

Reportáž Petry Sasínové (zdroj: ČT24)

„Hraju na většinu spotřebičů, takže k nim mám velmi blízký vztah, zvláště k mrazničkám. Dobré jsou také malé sporáky,“ říká jeho kolega Kristipher Schau, bubeník a zpěvák.

Hudební nástroje stojí umělce minimum. A za kostýmy taky nezaplatí ano jednu norskou korunu. Zásadně vystupují v modrých teplákových soupravách.

„Máme tyto teplákové soupravy už patnáct let. Jsou to pořád ty samé. A snad vydrží ještě pět, možná osm let. Kdo ví?“ říká Schau.

Ušetřit mohli i lidé, kteří přišli na koncert. Když přinesli jakýkoliv přístroj na elektřinu, mohli uplatnit slevu na vstupném sto korun.

„Už jsme dostali ledničku, monitor, spoustu telefonů. Jde to dobře,“ říká David Petr, který brigádně pomáhá pořadateli.

„Potom se to odveze na sběrný dvůr, všechno je určeno pro recyklaci,“ dodává další brigádník Jan Hrubeš.

Norští performeři už odehráli v česku několik koncertů. V Ostravě jsou vůbec poprvé.

„Skupina Hurra Torpedo se objevila poprvé před dvěmi roky v Praze. Pro velký úspěch jsme domluvili s kapelou turné po celé České republice a Slovensku,“ informuje Petra Ludvíková z pořádající agentury On Tour Music.