Slezské divadlo propouští své umělce

Opava - Slezské divadlo v Opavě bude propouštět. Bez práce se tak ocitne téměř dvacítka umělců a dalších zaměstnanců. Vedení divadla se tímto krokem snaží vyrovnat s finančními problémy.

Operní sólisté, tanečníci, členové orchestru, dirigent. Sedmnáct lidí, zejména umělců z operního souboru, přijde o svou práci. Slezské divadlo v Opavě totiž musí šetřit. Vedení divadla tvrdí – chybějící peníze jsme se snažili najít jinde. Marně. „Jiné možnosti jsme vyloučili, právě proto došlo k tomu razantnímu propouštění, protože tam je jediná možná větší úspora,“ potvrdil ekonom Martin Dobeš. Herci ani zástupci odborů se na kameru vyjadřovat nechtějí. Podle odborového šéfa Martina Táborského se o propouštění stále jedná a vztahy mezi oběma stranami jsou napjaté. „Divadlo fungovalo pět let jako jedna velká rodina, dnešním dnem je to všechno pryč,“ říká smutně ředitel Jindřich Pasker.

Reportáž Květy Gebauerové (zdroj: ČT24)

Všichni ale slibují – diváci změnu nepoznají. „To je moje velké předsevzetí, že divák tohle vůbec nesmí poznat. My teď bojujeme o každého diváka, protože je období krize,“ řekla šéfka a dramaturgyně opery Jana Andělová Pletichová. Plán divadla je jednoduchý – propuštění umělci budou v divadle hrát jako hosté. Tím se sníží náklady. Takový plán může ale výrazně zkomplikovat chod divadla. „My bychom rádi abychom plánovali alespoň pět, šest měsíců dopředu a čím víc je hostů, tím je složitější zajistit na daný termín všechny hosty, aby mohli vystoupit,“ vysvětluje Pletichová. Divadlo se dostalo do finančních potíží, když od města získalo z rozpočtu o jeden milion méně než v loňském roce. O další dva miliony pak narostly rozpočtové náklady kvůli nedávné rekonstrukci. Jestli snížení počtu zaměstnanců divadlu prospělo nebo ne, bude divadelní ředitel hodnotit na konci června. Pak rozhodne, zda bude v propouštění pokračovat nebo některé z propuštěných přijme zpět.