Ani mrazy nevyhnaly bezdomovce z jejich táborů

Ostrava - Teploty hluboko pod bodem mrazu ohrožují bezdomovce. Na ulicích Ostravy podle odhadů přebývá v provizorních úkrytech asi 250 lidí. Magistrát tvrdí, že je v případě krize těmto lidem schopen zajistit teplé ubytování. Armáda spásy navíc nabízí lidem bez domova novinku - takzvané tréninkové bydlení.

Ostrava, půl deseté ráno a mínus třináct stupňů Celsia. V bezdomovecké kolonii na břehu řeky Odry žije zhruba sedm lidí. Stejně tak zůstávají ve svých provizorních příbytcích i další dlouhodobí bezdomovci. Pod mostem na břehu Ostravice si bezdomovci vaří na ohni. O tom, že by se kvůli zimě stěhovali, slyšet nechtějí. Ostravský magistrát ujišťuje, že je připraven nabídnout dostatek volných míst pro všech zhruba 250 lidí, kteří podle poznatků strážníků trvale žijí na ulici. „V této chvíli nemáme plně naplněny kapacity pro lidi bez přístřeší. Disponujeme ještě 130 volnými místy a máme i záložní krizovou variantu ještě pro 150 dalších osob,“ ujistil náměstek primátora Ostravy Martin Štěpánek. Novinkou v Ostravě pro osoby bez domova je tréninkové bydlení, které nabízí Armáda spásy. V jednolůžkových pokojích, společném obýváku a kuchyni může hospodařit až osm mužů. „Určitě se mi to tu zatím líbí a uvažoval bych o tom, že bych se chtěl nastěhovat,“ svěřil se Evžen Vojkůvka, klient azylového domu Armády spásy.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Člověk, který přijde do azylového domu, minimálně dva měsíce musí být tam, musí se s ním navázat nějaká práce, a pokud je pak schopen samostatnějšího bydlení, tak po těch dvou měsících nejdříve může zkusit to tréninkové bydlení,“ vysvětluje vedoucí centra sociálních služeb Armády spásy Daniel Cieslar.

Podle meteorologů poklesnou dnes v noci teploty až na mínus 22 stupňů, přes den by neměly vystoupat výše než na mínus 12. Lékaři radí, aby lidé co nejvíce omezili pobyt venku.