Kauza Edelmannova paláce před soudem v Olomouci

Olomouc - Kauzu prodeje historického Edelmannova paláce dnes řešil okresní soud v Olomouci. Za nepravdivý znalecký posudek před ním stojí znalkyně, která budovu ze 16. století pro město oceňovala. Historický palác chtěla olomoucká radnice směnit za soukromý pozemek. Podle obžaloby měla Olomouc vinnou vadného posudku přijít o 24 miliónů korun.

Hana Martínková - znalkyně, která podle obžaloby cenu městského paláce výrazně podhodnotila a naopak neúměrně navýšila cenu soukromého pozemku. Vinu odmítá. Historicky ceněný palác stojí přímo naproti radnice. Jsou v něm dva byty a na třinácti stech metrech čtverečních ještě obchody a kanceláře. Odhad ceny v posudku 36 milionů korun. A soukromý pozemek v proluce vedle Muzea umění. Odhad ceny stanovený Hanou Martínkovou devět a půl milionu. Podle žalobce nestandardní posudek, kterému navíc předcházely podezřelé okolnosti. Majitel pozemku Miroslav Barnet je totiž její známý.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

„Není nic, co by paní Martínková udělala špatně, nebo co by bylo v rozporu s platnou metodikou, která se běžně u všech znalců, kteří pracují pro město, používá,“ tvrdí její obhájce Petr Dítě. Důvod pro směnu byl podle radních jediný. Pomoci Muzeu umění získat pozemek pro unikátní projekt. Stavbu nového muzea. Prošetřování kauzy přivedlo dnes k soudu i bývalou náměstkyni primátora Hanu Kaštilovou Tesařovou. Právě ona totiž smlouvu o směně chystala. „Využili se skutečně znalci, kteří pracovali pro město Olomouc,“ uvedla. Smlouva o výměně pozemku za palác se nakonec neuskutečnila.  Byla totiž podmíněna získáním peněz z evropských fondů. Muzeum ale s žádostí neuspělo.