Mráz nesvědčí ani zvířatům, lidé jim musí pomáhat

Ostrava - Teploty hluboko pod bodem mrazu nesvědčí volně žijícím zvířatům. Myslivci je musí dokrmovat a ochránci přírody často vyjíždějí ke zraněným nebo vysíleným jedincům. V ostravské zoologické zahradě museli část teplomilných zvířat přesunout do uzavřených pavilonů. Provoz ale zachovali.

Trojici labutí v areálu bartošovické zvířecí nemocnice zachránili ochránci přírody před jistou smrtí umrznutím. Každý den jim volá až dvacet lidí s upozorněním na potenciální pacienty. „Jakmile už ty mrazy začnou klesat pod mínus patnáct stupňů, je to vážné pro veškeré volně žijící živočichy. Ta zvířata trošku ztuhnou a ty reakce nejsou takové. Dravci, sovy, které loví třeba u frekventovaných komunikací, tak ne vždycky stihnou tomu autu uhnout,“ upozorňuje vedoucí záchranné stanice pro volně žijící živočichy Petr Orel. Divoká zvěř se v mrazech schovává v závětří v lesích. Myslivci je chodí pravidelně přikrmovat, přestože při malém množství sněhu mají zvířata lepší přístup k rostlinné potravě. Zvěř by podle myslivců měla i tyto mrazy přečkat v pořádku. Největší nebezpečí hrozí hlavně od volně puštěných psů. „Ten pes tu srnčí zvěř, případně jinou, prožene a v současných mrazech to samozřejmě vhodné není, hrozí tam nebezpečí třeba zápalu plic a následně úhynu té zvěře,“ vysvětluje myslivec Lumír Kalíšek. Zamrzlé hladiny řek zase komplikují život vodním ptákům. Například v Šenově u Nového Jičína vzalo velké hejno kachen zavděk teplejší vodou z výpusti čistírny odpadních vod.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Ostravská zoologická zahrada kvůli mrazu provoz neomezila. Většina zvířat včetně sloní slečny Rashmi ale tráví chladné dny ve vytápěných pavilonech. „Jak jsme si před několika týdny libovali, že je mírná zima a mnoho těch teplomilných druhů mohlo pobývat i ve venkovních výbězích, tak samozřejmě teď tomu tak není,“ potvrdila mluvčí ZOO Ostrava Šárka Kalousková. Mráz má v následujících dnech ještě zesílit. Během noci by rtuť teploměru mohla klesnout až k mínus třiceti stupňům Celsia, ve dne by pak nemělo být více než mínus třináct.