Karviná dnes kontrolovala hygienu a záškoláctví v sociálně vyloučených lokalitách

Karviná - Nedali nám sociální dávku, děti neměly na autobus do školy - nejčastější výmluva  během dnešního zátahu na ubytovně Průkopník v Karviné. Radnice tady vyrazila na kontrolu hygieny, technického stavu budovy a záškoláctví.

Marie Makulová žije v ubytovně Průkopník několik let s manželem a pěti dětmi. Ani jedno z nich dnes nebylo ve škole. „Měly průjem, tak jsem je nechala doma,“ tvrdila. Stejně je na tom také syn Aleny Formánkové. Dopoledne byl na ubytovně. „Nemám dost peněz na jízdné do školy,“ uvedla. V ubytovně Průkopník bydlí v současnosti 250 lidí, Karviná má tři podobná zařízení. A podle radnice je v nich sociálně slabších stále více. Vše teď podle vedení města komplikuje také nový systém výplaty sociálních dávek. „Bohužel je to důsledek nevyplacených sociálních dávek, jak jsme zjistili, protože rodiče říkají, že nemají na svačiny, nemají na autobus a proto ty děti neposílají do škol,“ potvrdila mluvčí Karviné Šárka Swiderová.

„My jsme všechny dávky vyplatili, o žádném takovém případě nevíme,“ nesouhlasí mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Táňa Švrčková.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Při dnešní kontrole měly nejvíce práce právě sociální pracovnice. Hygiena ani stavební odbor žádné vážnější problémy v ubytovně neodhalily. „My samozřejmě víme, že tato lokalita patří k těm sociálně vyloučenějším, je to lokalita ovlivněna v minulosti důlní těžbou s minimální běžnou zástavbou,“ řekl mluvčí společnosti RPG, které ubytovna Průkopník patří, Petr Handl. Kontroly problémových lokalit plánuje Karviná i v dalších měsících.