Olomoučtí záchranáři trénovali záchranu tonoucího

Olomouc - V třeskutých mrazech dnes nacvičovali profesionální hasiči v Olomouci záchranu člověka, pod kterým se probořil led. Náročný výcvik absolvovaly na dvě desítky záchranářů. Vodohospodáři přitom upozorňují, že led bývá nebezpečný právě v těchto dnech, kdy lidé mnohdy přecení jeho sílu.

V patnáctistupňových mrazech, s pomocí člunu, žebříčků nebo lan dnes olomoučtí hasiči trénovali na rybníku Hamris záchranu tonoucího člověka z ledové tříště. „Všechny prověříme, abychom byli důkladně připraveni,“ uvedl mluvčí HZS Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. Vodohospodáři před vstupem na zamrzlé řeky a nádrže důrazně varují. Síla ledu je na mnoha místech proměnlivá. Zatímco v Olomouci na řece Moravě vodohospodáři naměřili dnes v poledne pět centimetrů silný led, v Hranicích na Bečvě byl o patnáct centimetrů silnější.

Reportáž Lenky Kratochvílové (zdroj: ČT24)

Záchranáři radí – podchlazeného člověka je nejlepší okamžitě převléct do suchého a teplého oblečení. Silné mrazy mají pokračovat i v dalších dnech. Hasiči i záchranáři zůstávají v pohotovosti.

Vydáno pod