Mráz si v Moravskoslezském kraji vyžádal už třetí oběť, azylovým domům chybí oblečení

Ostrava - Třetí oběť mají v Moravskoslezském kraji rekordní mrazy. V Ostravě zemřel  bezdomovec, do nemocnice ho přivezli silně podchlazeného ráno. Azylovým domům už začíná chybět zimní oblečení.

Silně podchlazenou třicetiletou ženu našli policisté v noci na dnešek na chodbě jednoho z domů v Bohumíně. Dezorientované ženě po epileptickém záchvatu tak zřejmě zachránili život. Takové štěstí ale nemusí mít bezdomovci, kteří se budou v nadcházejících mrazivých nocích zdržovat venku. Jen v Ostravě jich je téměř800 aněkteří z nich odmítají pomoc. Záchranou jim může být teplé zimní oblečení. Charitativní organizace ho ale mají akutní nedostatek. Vyzývají proto občany, aby jim nepotřebné zimní oblečení přinesli. „Rukavice, čepice, šály, bundy, teplé ponožky a všechno pro to, aby se daly tyhle mrazy nějak přečkat. Po tom mužském oblečení je určitě větší poptávka,“ říká vedoucí pobočky Adra Michal Čančík.

Reportáž Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Do nízkoprahového denního centra v Ostravě můžou lidé nosit oblečení každý pracovní den od 8 do 17 hodin, Adra ve Frýdku-Místku sbírá oblečení každé pondělí. Charitní šatníky nejsou určené jen lidem bez domova. Oblečení odsud si mohou odnést také lidé v sociální nouzi. Musí ale přinést potvrzení z městského úřadu.