Klimkovické lázně nabízejí rehabilitaci pomocí speciálního obleku kosmické technologie

Klimkovice - Rehabilitaci pomocí speciálního obleku kosmické technologie začínají jako první v zemi používat v lázních Klimkovice. Je určená hlavně dětem po mozkové obrně, úrazech hlavy i dětem s epilepsií. Metodu ale nehradí zdravotní pojišťovny. Kolik přesně za ní rodiče zaplatí, zatím lázně neví, půjde ale o desítky tisíc korun.

Davidovi je sedm, před čtyřmi lety se topil v bazénu a dnes je podle lékařů na úrovni dvouměsíčního dítěte. Je prvním pacientem, na kterém americká fyzioterpaeutka polského původu aplikuje svou rehabilitační léčebnou metodu. Její součástí je i speciální oblek. „Ten oblek není nějaký zázrak sám o sobě, on mu jen umožňuje se učit rychleji. Kombinéza působí do hloubky a díky ní se tělo lépe stabilizuje,“ vysvětluje autorka metody Isabela Koscielny.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

Metodu Isabely Koscielny zatím používají jenom v zahraničí. „Metoda je velmi rozšířená v celých Spojených státech amerických, spousta dětských nemocnic přijala v podstatě celý systém této metody,“ tvrdí autorka. V Klimkovicích začnou novou metodu používat od března, malí pacienti budou mít k dispozici 5 oblečků a taky pět speciálně proškolených fyzioterapeutů. Zdravotní pojišťovny ale metodu platit nebudou. V zahraničí stojí dvoutýdenní terapie asi 70 tisíc, v Klimkovicích by měla být levnější. Kolik přesně, ale zatím vedení lázní neřeklo.

Vydáno pod