Kalibův zločin otřese Slováckým divadlem

Uherské Hradiště - Intriky, vztahy z vypočítavosti a domácí násilí - témata v dnešní době tolik aktuální – přenese na scénu Slovácké divadlo v Uherském Hradišti. Hra Kalibův zločin na motivy románu Karla Václava Raise slibuje napínavý děj plný zvratů, ze kterého v mnoha momentech zamrazí. Režie se ujal Jan Antonín Pitínský. Na jevišti se představí Pavel Majkus, Tomáš Šulaj, Jitka Josková, Irena Vacková a další. Premiéra je naplánovaná na sobotu 4. února.

Podle statistik každý šestý občan České republiky přiznává násilí ve svém vztahu. Téma partnerských problémů je častým tématem filmů, knih i divadelních her. Velice realisticky a bez příkras se jimi zabývá i román Kalibův zločin. Ačkoliv kniha vyšla koncem 19. století, intriky ve vztazích a mezigenerační konflikty jsou aktuální i dnes.

Román, který přímo vybízí k divadelnímu zpracování, si jako předlohu k nové hře vybrali režisér J. A. Pitínský a dramaturgyně Slováckého divadla Iva Šulajová.

„Co motivuje jednání postav? Touha po majetku, nelítostná a pokrytecká morálka vesnice, psychologické aspekty neradostného dětství některých postav,“ říká o hře Iva Šulajová. Tvůrci vycházejí z dramatizace hry Bedřicha Vrbského, jenž příběh pro divadelní jeviště přepracoval už v roce 1935. „Jeho úprava se však nikdy nehrála na profesionální scéně. Přidali jsme do ní navíc některé další Raisovy motivy,“ podotkla dramaturgyně.

Román Kalibův zločin od spisovatele Karla Václava Raise zachycuje život na vesnici na konci 19. století. Vypráví tragický příběh starého mládence Vojty Kaliby, který má po otci převzít hospodářství, a kvůli tomu se rozhodne najít si konečně ženu. Do oka mu padne půvabná Karla z vedlejší vesnice. Přestože mladá dívka netouží po sedlákově lásce a jeho náklonnost se jí vyloženě hnusí, ke sňatku z vypočítavosti svolí. Čeká totiž dítě s bývalým milencem, který odešel na vojnu, a takové zabezpečení jí přijde vhod.

Společně se svojí matkou se Karla nastěhuje do Vojtovy chalupy. Obě ženy zneužívají Vojtovy dobrácké povahy a on to celý rok útrpně snáší. Neustálé ponižování a intriky tchýně však Vojtu doženou k agresi. Po potyčce s Karlou se dostane před soud a je odsouzen na rok do vězení. Když se vrátí domů, zjistí navíc, že narozené dítě ve skutečnosti není jeho, a Karlu v afektu zabije. Za několik dní sám ve zbědovaném stavu umírá.

V roce 1892 vycházel Kalibův zločin jako příběh na pokračování v časopise Světozor. Knižní podoby se poprvé dočkal roku 1895.

Hlavní role ztvární hvězdy uherskohradišťského divadla - sedláka Vojtu Kalibu ztvární oblíbený herec Tomáš Šulaj, v roli rafinované Karly se představí Jitka Josková. V roli tchyně bude na premiéře za nemocnou Pavlínu Hejcmanovou alternovat Irena Vacková.

Irena Vacková o přeobsazení do role tchyně kvůli nemoci kolegyně (zdroj: ČT24)

„Diváci se mohou těšit na strhující inscenaci, kde nebude nouze o překvapení, velké dějové zvraty ani o velké herecké výkony,“ říká o hře Josková.

Velký zážitek slibuje i jméno režiséra. Básník, prozaik a dramatik Jan Antonín Pitínský byl několikrát oceněn Cenou Alfréda Radoka a svůj um už v Uherském Hradišti předvedl režií úspěšných inscenací Gazdina robaLiška Bystrouška, Bratři Karamazovi nebo Božena Němcová: Viktorko! Karlo! Báro!

Vydáno pod