Mrazivé dny naplňují obavy zemědělců

Zlínsko – Letošní abnormální zima začíná naplňovat obavy zemědělců ve Zlínském kraji. Málo sněhu a tuhé mrazy likvidují ozimé odrůdy, nejhůře zřejmě dopadne ječmen a pšenice. Zemědělci si ještě netroufají vyčíslit škody, podobné mrazy ale za posledních deset let nepamatují. Dá se tedy očekávat, že konečný účet za letošní zimu bude vysoký.

„Za posledních deset let takovou zimu nepamatuji,“ popsal neobvyklé počasí Jan Hašek z Agrodružstva Postoupky. Teploty nízko pod nulou k zimě sice patří, na spoustě míst ale chybí sněhová pokrývka, která jinak rostliny před silnými mrazy chrání. „Rostliny hynou už když je několik dní 10 stupňů pod nulou, pomohlo by, kdyby bylo aspoň 5 centimetrů sněhu,“ uvedl Hašek. 

Podobně je na tom i Zemědělské družstvo vlastníků Fryšták. Na jejich polích sice trochu sněhu leží, přesto ho není dost, aby rostliny před mrazem uchránil. Ve Fryštáku proto už začínají počítat škody. Ječmen, který pěstují na 80 hektarech, zcela pomrzl. U řepy ještě zemědělci doufají, že mrazy přečká bez následků. Jiří Kalaš, drobný pěstitel z Tlumačova, zřejmě přijde o půl hektaru česneku. „Loni to bylo podobné. Česnek naklíčil, pak se přetrhaly kořínky a česnek se nezakořenil,“ popsal Kalaš.

Hovoří ředitel Zemědělského výzkumného ústavu Slavoj Palík (zdroj: ČT24)

Že je letošní zima skutečně mimořádná, potvrzují i odborníci. „Kde mají ozimý ječmen, mohou počítat se škodami. Tyto rostliny nejsou příliš odolné,“ řekl ředitel Zemědělského výzkumného ústavu Kroměříž Slavoj Palík. „Kde není sníh, tam má mráz devastující účinky,“ dodal odborník. Pšenice je na tom podle Palíka o něco lépe, záleží ovšem na odrůdě. Škody si zatím netroufá odhadnout. „Podobný holomráz byl v letech 2003 až 2004, kdy počasí úrodu kompletně zničilo,“ dodal Palík. 

Zemědělci se nyní upínají k poslední naději. Ačkoliv jsou nadzemní části ozimých rostlin zničené, pokud nebyl narušen kořenový systém, mohou se rostliny na jaře vzpamatovat. Až nastane příhodné počasí, budou zemědělci posílat vzorky rostlin do výzkumného ústavu, kde odborníci vyřknou konečný verdikt. I tak už ale zemědělci počítají se škodami. „Počítáme s tím, že našich zhruba 400 hektarů ozimé pšenice a řepky nejspíš vymrzne,“ podotknul Hašek.

Vydáno pod