Reduta uvádí netradiční balet s čertovskou tématikou

Brno – Příběhy s démony a čerty. Dvě krátké pohádky, jak už název napovídá, spojuje ďábelská tematika. Netradiční inscenace, určená starším dětem a mládeži, pochází z tvůrčích dílen choreografického ateliéru brněnského Národního divadla.

Ďábel, Satan nebo čert – pod různými jmény a v různých podobách brázdí jeviště brněnské Reduty ve dvou nových inscenacích baletu Národního divadla Brno. Vystoupení vytvořili mladí choreografové v rámci tvůrčích dílen. První z příběhů, Tengu, seznámí diváky s japonskou mystikou. „Původně jsem chtěla uvést příběh, kde by vystupovali japonští démoni v různých podobách. Nakonec jsem si vybrala jednom jednoho, Tengu, protože jsem si říkala, že české děti nemají moc povědomí o japonské kultuře. Netuší v jakých podobách se u nás ďábel vyskytuje,“ popsala autorka inscenace Aki Nishio. 

Tengu v Japonsku supluje českou Polednici, a tak i v tanečním příběhu napravuje dva nezbedníky. Na jevišti se objevuje ve dvou verzích – jako člověk s ptačím zobákem a křídly nebo démon s dlouhým nosem a vějířem. 

NO COMMENT: Ukázka z inscenace Příběhy s démony a čerty (zdroj: ČT24)

Druhá inscenace s názvem Čertstory představuje ďábla, jak ho známe z našich pohádek. Příběh pracuje s osudy skutečné postavy, bluesového kytaristy Roberta Johnsona. Ten se stal prvním členem klubu 27, skupiny talentovaných hvězd, které zemřely v sedmadvaceti letech. „Traduje se u něj, že se spřáhl s ďáblem, který mu dal talent hry na kytaru. Legendu jsem vzal jako námět a rozpracoval jsem volné pokračování,“ objasnil autor inscenace Čertstory Marek Svobodník.

Obě vystoupení doplňuje tematická hudba – zatímco v první půlce se tančí na asijské melodie, druhé části inscenace dominuje jazz v moderním hávu.

Čert versus Tengu

Čert je bytost slovanské mytologie, kterou vyjadřuje pohádková bytost žijící v pekle. Podoba čerta zřejmě vychází z mnoha různých bytostí, inspiraci čerpá především z antiky. Vzhledem i povahou se nejvíce podobá satyrům a Panovi, bohu pastvin. Pokud je čert andělem svrženým z nebes, můžeme jeho původ odvozovat i od Titánů, kteří byli poraženi ve válce s řeckými bohy, a také od Héfaista, jehož Zeus svrhl z Olympu. Podle slovanské mytologie je čert synem Černoboga a litevské bohyně Mary.

Tengu (neboli „nebeští psi“) jsou nadpřirozené bytosti z japonského folklóru. I když je jejich jméno od odvozeno od psa, tengu měl původně podobu dravých ptáků. Tradičně je tak líčen jako bytost s lidskými i ptačími vlastnostmi. Dříve byl tengu zobrazován se zobákem, který byl časem polidštěn na nepřirozeně dlouhý nos

Zdroj: Wikipedie