Myslivecký bál v Předoticích na Písecku

V sále restaurace v Předoticích na Písecku proběhl v sobotu 28. ledna tradiční myslivecký ples s hudbou, bujarými jihočeskými tanci i divokými kanci. Pořadatelem plesu bylo Myslivecké sdružení Křešice u Čížové. Jako každoročně byl sál naplněný členy sdružení, jejich rodinnými příslušníky i přáteli. Mezi návštěvníky plesu nechyběl ani obecní starosta František Voldán. A jelikož se jednalo o akci přátel lesa a lovu, oblíbená tombola nabízela něco úlovků z okolních lesů a strání. Zastoupena byla pernatá zvěř - kachny, bažanti i statný krocan, černá zvěř, tedy divočáci, a mezi hlavními cenami byla i jedna srna a daněk.

Kolem půlnoci došlo na losování lístků do tomboly, předseda mysliveckého sdružení Petr Tomášek vyhlašoval tažená čísla a krom jedné ceny, propadlé pro neúčast pravděpodobně již společensky unaveného majitele vyhrávajícího čísla, se tak zakrátko ostatní zvěřinové výhry dostaly ke spokojeným držitelům vylosovaných lístků.

V pestré směsi živé hudby k tanci nemohla chybět skladba „Na strahovskejch hradbách stáli sokolíci“, známá též jako „6. července“, která ještě v nedávných dobách měla lehký nádech dechovkového protest songu. A to díky vcelku ne až tak razantně protirežimnímu kousku textu: Naše stará práva, jsou tam zakopaná, od našich nepřátel, od našich nepřátel, jsou tam zašlapaná. Orej máti orej práva nám vyorej, až nebudeš moci, až nebudeš moci, sokola zavolej.

Z mysliveckého plesu v Předoticích
Zdroj: ČT24/Petr Hejna

Tradicí jihočeských zábav je při Sokolících zapět a zatančit na stole, což nechybělo ani této  ledové sobotní noci, a zábava pozvolna řídnoucích účastníků dále pokračovala do takřka ranních hodin.

Petr Hejna

Tombola na mysliveckém plese (zdroj: ČT24)
Vydáno pod