Lysovice hyzdí staré silážní věže

Lysovice - Svému účelu přestaly sloužit už před desetiletími, okolí trápí dodnes. Opuštěné silážní věže u Lysovic na Vyškovsku obtěžují místní hlavně nesnesitelným zápachem. Hrozivě dopadl i chemický rozbor odpadních vod z věží – našla se rtuť, olovo i arsen. Obec by ráda věže odstranila, naráží ale na problém. Nechtěné objekty totiž Lysovicím nepatří.

Zapáchající betonová monstra a zároveň i možná ekologická hrozba. Taková je současnost sedmadvaceti chátrajících silážních věží v Lysovicích na Vyškovsku. Obec se o jejich likvidaci snaží už léta. „Největší problém byl, že věže nejsou v našem majetku. Snažíme se je získat do vlastnictví obce a pak se pokusíme sehnat peníze na jejich odstranění,“ uvedl starosta Lysovic Zdeněk Gryc (nez.). 

Věže vznikly už v třicátých letech, kdy je postavili sedláci z početné německé komunity. „Stavěly se za Hitlera nebo před Hitlerem. To tady ještě každej větší sedlák měl jednu skruž a tam si dával siláž, zkrajky a řízky. Všechno se pak vyváželo na krmení dobytku,“ popsal místní pamětník František Horák. 

O věžích hovoří starosta Lysovic Zdeněk Gryc (nez.) (zdroj: ČT24)

Znárodnění na základě dekretů znamenalo konec provozu a údržby věží. Od té doby patří státu, na desítky let se z nich ale stala provizorní skládka, o kterou se nikdo nestaral. „Ani nemluvte. Dokud tam byla střecha, tak ještě šlo, ale pak do toho pršelo a já nevím co všechno. Kdo co měl, tak to tam pěkně zahodil, aby to nebylo vidět,“ dodala další z místních Ludmila Orálková, která ve vsi bydlí už od roku 1945. 

Zbytky po uložené melase a krmení trápí obec nejvíce v létě, kdy věže zapáchají. „Skladovalo se tam bůhvíco, zůstává tam ta voda. Jde z toho takový smrad, když v létě foukne…“ potvrdil Horák. Hrozivě dopadl také chemický rozbor, odpadní vody ve starých věžích totiž obsahují rtuť, olovo nebo i arsen. Pokud se obci podaří převod věží do svého majetku dokončit, chtěli by Lysovičtí získat na likvidaci ekologické zátěže peníze z dotací.