Boj o havířovské nádraží pokračuje

Havířov - Boj za záchranu budovy havířovského nádraží nekončí. Architekty teď podpořili památkáři, kteří budovu postavenou v tzv. bruselském stylu, navrhli k zápisu na seznam kulturních památek. České dráhy ale chtějí budovu zbourat a postavit novou. Označují to za nejlevnější řešení. S jejich návrhem souhlasí i zástupci města.

Prostorná hala plná světla, lomenicové podhledy, pyramidální tvar osvětlení, lomená křivka zábradlí, mozaika nebo diagonálně vedené schodiště na ochoz - to jsou prvky, kterých si na havířovské nádražní budově cení odborníci. Nechtějí, aby ji České dráhy srovnaly se zemí. Tento verdikt se pokouší změnit také Adam Guzdek. Architekt, který v sousedství nádraží celý život bydlel. Sám je také spoluautorem petice, kterou na internetu podepsalo asi tisíc sedm set lidí. A k boji za záchranu havířovského vlakového nádraží se minulý týden připojili i památkáři. „Ministerstvo kultury Národní památkový ústav vyzvalo, aby se vyjádřil k hodnotám železničního nádraží v Havířově. Odepsali jsme, že ta stavba by si zasloužila prohlásit za kulturní památku,“ potvrdil historik architektury Martin Strakoš.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

České dráhy to ale vidí jinak. Oprava léta chátrajícího nádraží by podle nich stála stovky milionů korun. „Ve finále by stejně nenašlo využití a provoz by byl pro vlastníka neudržitelný,“ uvedla mluvčí ČD Kateřina Šubová. Demolice a pak stavba nové energeticky úspornější nádražní budovy bude podle ČD levnější. Získat na ni chtějí evropské peníze. Připojí se i město, které chce, aby nádraží sloužilo také pro přestup na autobusy. „Po projednání s ČD jinou variantu nevidíme,“ vyjádřil se náměstek primátora Havířova Petr Smrček.

Na zítřek si architekti připravili přednášku o historii nádražní budovy. Její typické znaky chtějí lidem ukázat přímo na místě. Od Českých drah k tomu ale souhlas nedostali, přesto se akci uspořádat pokusí. Mladí havířovští architekti chtějí městu v březnu předat petici. Doufají, že se jim podaří přesvědčit zastupitelstvo, aby změnilo názor a pokusilo se nádražní budovu zachránit.