Topoly u Poštorné jdou k zemi. Ohrožují lidi

Břeclav – Celkem stovka vzrostlých stromů zmizí od silnice mezi Břeclaví a Poštornou. Topoly, vrby a keře ohrožovaly lidi. Město Břeclav se proto dohodlo s Lesy České republiky na jejich vykácení. Lesníci na místě pracují už týden, zatím pokáceli padesát z celkové stovky stromů. Likvidace dřevin bude pokračovat i příští týden. Pokácené stromy by měla nejpozději do dvou let nahradit nová výsadba.

Silnice mezi Břeclaví a Poštornou je frekventovanou komunikací, obklopenou až třicetimetrovými topoly a vrbami. Padesátileté stromy teď padají pod pilami lesníků. „K obnově porostu jsme přistoupili zejména z preventivních důvodů, aby v budoucnu nedocházelo ke zlomům nebo vývratům, které by mohly ohrožovat provoz na přilehlé silnici,“ popsal příčiny zásahu mluvčí Lesů České republiky Zbyněk Boubík.

Na likvidaci potenciálně nebezpečných stromů se lesníci dohodli s Polesím Valtice a městem Břeclav. „Těžbu zabezpečí Lesy České republiky jako většinový majitel. Nejpozději do dvou let ale plochu zalesní vhodnými dřevinami. Rozhodně se nejedná o trvalé odlesnění pro výstavbu nebo jiný investiční záměr,“ ubezpečila nás vedoucí odboru životního prostředí břeclavské radnice Hana Hřebačková. „Nově vysazené stromy by měly sloužit také jako hluková bariéra,“ doplnil Boubík.

Kácení nebylo jednoduché. Lesní dělníci museli v některých případech nejdříve pomocí stupaček vylézt do korun stromů, kde upevnili lano a při samotném kácení pak strom pomocí traktoru přetáhli do požadovaného směru pádu. „Z důvodu bezpečnosti bude silniční doprava v době kácení stromů rostoucích v těsné blízkosti silnice částečné omezená.Omezení by ale nemělo trvat déle než jeden pracovní den. Na usměrnění provozu budeme spolupracovat s policií,“ dodal Boubík.