Zamrzlý náhon v Zubří ohrožoval okolní domy

Zubří - Silné mrazy na Valašsku opět ukázaly svou sílu a prakticky na celý víkend zaměstnaly vodohospodáře. Spodní led v náhonu v Zubří vytlačil vodu z břehů a ta začala ohrožovat okolní stavení. K větším škodám ale nakonec nedošlo. Některé domy ale musel ochránit val z pytlů s pískem.

Takzvaný chodící bagr, jak se tomuto železnému pracantovi říká, se v neděli takřka nezastavil. Sedm hodin vybíral ledové kry z náhonu v Zubří. Za nepříjemnou situaci, která zaměstnala vodohospodáře na celý víkend, mohou silné mrazy. Teploty už několik dní klesají v noci až k minus třiceti stupňům Celsia. Na dně náhonu se vytvořil led, jenž vodu vytlačil z koryta. Nechtěné jezero přes noc zamrzlo a zahrádky se tak proměnily v ledovou plochu.

„Včera došlo k rozlití vody z náhonu směrem k nemovitosti a ohrožení rodinného domu,“ potvrdila vedoucí provozu valašskomeziříčské pobočky Povodí Moravy Pavlína Burdíková. Před většími škodami nakonec rodinný dům ochránily protipovodňové pytle.

NO COMMENT: Rozbíjení ledu na náhonu v Zubří (zdroj: ČT24)

Uvolňování koryta náhonu vodohospodářům ztěžoval poměrně zarostlý terén. Část porostu tak musela jít k zemi. Vybagrované kusy ledu končily na břehu na jedné hromadě. „Ta situace je naprosto výjimečná. Za osmadvacet roků, co tady bydlíme, se toto ještě nestalo. Potok byl vždycky volný, průtočný,“ uvedl jeden z místních obyvatel Karel Staněk.

Speciální bagr bude v následujících dnech v terénu častěji. Alespoň s tím počítají vodohospodáři. Nečekané potíže v Zubří sice byly letos jedny z prvních, rozhodně ale ne poslední. Další podobné problémy se zřejmě objeví v následujících dnech i na jiných tocích.