V Židlochovicích změřili síly šampioni v páce

Židlochovice - Patnáctý ročník soutěže v přetláčení Golemova ruka se konal v sobotu v Židlochovicích u Brna. Tato sportovní akce patří ve svém oboru k nejstarším v Evropě a jako každý rok přilákala kromě zástupců české špičky také soutěžící ze zahraničí.

Důkladná příprava, zaujetí postoje, absolutní soustředění, svaly i reflexy napjaté na maximum a pak souboj trvající jen pár vteřin. Tak to vypadalo v židlochovické sokolovně na šampionátu v profesionálním přetláčení rukou, které je ryzím sportovním odvětvím, a nikoli jen odnoží hospodské zábavy zvané páka. „Golemova ruka je naše nejvýznamnější mezinárodní soutěž a jediná, kterou pořádáme pravidelně. Každý rok se na ni sjíždí kolem sta závodníků. Za 15 let soutěže se zúčastnili reprezentanti z celkem 15 zemí,“ uvedl viceprezident České asociace přetláčení rukou Radek Klein.

Soutěž si nenechal ujít ani František Živný, dnes už legenda tohoto sportu, třináctinásobný mistr republiky a dvojnásobný mistr světa na levou i pravou ruku z roku 2000. „Nejdůležitější je trénovat celé tělo i techniku, musíte spojit techniku a svaly,“ prozradil svůj recept na úspěch František Živný.

NO COMMENT: Soutěžní klání Golemova ruka (zdroj: ČT24)

Urputné souboje ve dvanácti váhových kategoriích okořenily i zápasy žen, mezi nimiž neměla konkurenci bezesporu největší hvězda akce – úřadující mistryně světa Lucia Debnárová ze Slovenska. „Já jsem přijela hlavně proto, abych si ozkoušela svoji formu před nadcházejícím mistrovstvím Evropy,“ řekla Debnárová. Zástupci Slovenska a domácí soutěžící nakonec ovládli většinu kategorií.

Silový sport, v němž je za velmoc považováno Rusko, u nás v posledních letech zaznamenává vzestup. Jeho členskou základnu dnes tvoří okolo dvou a půl tisíc zápasníků.

Reportáž Petra Kotrly (zdroj: ČT24)