Obyvatele pasivních domů mrazy netrápí. Topí pár hodin denně

Brno - Prakticky bez topení přežívají současné prudké mrazy majitelé takzvaných pasivních domů. Výhody ekologické technologie jejich obyvatelům umožňují ročně ušetřit až devadesát procent obvyklých výdajů za topení. Pořizovací cena takovýchto domů je přitom srovnatelná s běžnou novostavbou.

Příjemná a stálá teplota v zimě i v létě, žádné teplotní rozdíly mezi stěnami a vzduchem v místnosti a hlavně minimální spotřeba energie. Zatímco mnozí v mrazivých dnech sčítají rostoucí náklady za topení, rodina Petry Hamoudy žijící v pasivním domě se účtů bát nemusí.

„Mrazy byly sice veliké, ale zato svítilo pěkně sluníčko, takže za celý týden jsme museli topit asi jen šest hodin,“ řekla majitelka domu.

Venku minus deset stupňů Celsia, uvnitř příjemných 26 - a to je topení vypnuté. Zatímco v běžném domě vytápěném přímotopem jsou roční náklady na topení i přes 50 tisíc korun, a i relativně levné topení dřevem vychází zhruba na 18 tisíc, obyvatelé pasivního domu zaplatí jen třetinu - díky kvalitní izolaci.

„Pasivní dům má výrazně lepší tepelnou izolaci než normální dům. Je vzduchotěsný, nejsou v něm žádné škvíry, kterými by vznikaly průvany. Díky tomu normálně není potřeba žádný další zdroj tepla, vytápí se pouze teplovzdušně,“ charakterizoval pasivní domy Jan Bárta z Centra pasivního domu.

Vstupní náklady neodradí

Na první pohled se přitom takové domy nemusí příliš lišit od ostatních domů. A kdo by se obával příliš velkých vstupních nákladů, je na omylu. Pořídit se dají za cenu maximálně o deset procent vyšší než běžná novostavba.  

Ředitel Centra pasivních domů Jan Bárta o výhodách pasivních staveb (zdroj: ČT24)

O pasivní domy začíná být už i u nás velký zájem a architekti se pomalu učí novým trendům. Podmínkou není ani to, že musí jít o novostavbu. „V naší kanceláři už ani jiné návrhy než na pasivní domy neděláme. Mnozí to ale ještě neumí,“ tvrdí projektant Rostislav Kubíček ze společnosti Vize Ateliér.

Teplo v pasivních domech (zdroj: ČT24)