Policista žádá za kopnutí do zadku 2 miliony

Praha - 1. května tomu bude přesně šest let od incidentu, který dlouhé měsíce vyvolával protichůdné emoce. V Praze na Palackého náměstí tehdy řadový policista nadpraporčík Tomáš Čermák hrubě zakročil vůči člence Strany zelených Kateřině Jacques. Ta se účastnila průvodu oponujícímu demonstraci pravicových radikálů. Když se policista pokoušel za pomoci služebního obušku naložit Kateřinu Jacques do policejního vozu, zakročil její známý Petr Slunéčko a policistu kopl do hýždí. Za napadení veřejného činitele si odpracoval 220 hodin veřejně prospěšných prací. Tím to ovšem neskončilo. Po třech letech se pak dozvěděl, že ho napadený policista ještě žaluje a chce dva miliony korun za trvalé zdravotní následky způsobené jeho kopancem.

Tehdy skupina aktivistů Strany zelených protestovala proti průvodu neonacistů. Zelení se pokoušeli dostat co nejblíže k demonstraci, což se nelíbilo policistům, kteří se obávali násilných střetů. A zde náhle vstupuje do dějin policista z místního oddělení na Smíchově - nadpraporčík Tomáš Čermák.

Petr Slunéčko, účastník incidentu:

„Bylo nás asi deset, nesli jsme transparent a byli jsme taková pestrá směs lidí - starší lidé, mladší lidé, pár dětí… Obrnění policisté nám přehradili cestu s tím, že máme na chvíli zastavit a nechat odejít ten průvod neonacistů do patřičné vzdálenosti.“

Průvod s Kateřinou Jacques a Petrem Slunéčkem tedy zastavil bez jakéhokoli fyzického či slovního konfliktu s policisty. V tom ale prý zničehonic přiběhl z protějšího chodníku policista Tomáš Čermák a na skupinu aktivistů začal křičet, aby okamžitě vypadli. Zřejmě si v tu chvíli myslel, že totéž žádají po skupince i těžkooděnci. „Snažili jsme se s ním dohodnout, že teda nevíme, koho máme poslechnout. Ale on během pár vteřin rovnou brutálně zaútočil na Kateřinu Jacques,“ popisuje téměř šest let starou událost Petr Slunéčko.

Kamarád Kateřiny Jacques se okamžitě rozhodl jí pomoci a agresivního policistu nakopl do hýždí se záměrem odlákat jeho pozornost. „Měl jsem na to pár vteřin. Když jsem viděl, jak mlátí ženskou pendrekem, myslím, že jsem se zachoval správně,“ říká Slunéčko. Za výtržnictví a útok na veřejného činitele byl odsouzen k trestu 220 hodin veřejně prospěšných prací, které řádně odpracoval.

Kateřina Jaques:

„Ten jeho výpad proti mně byl vlastně z naprosto klidové situace, kdy se průvod neonacistů vzdaloval, my jsme se chovali přesně podle instrukcí jeho kolegů policistů, kteří sami, podle mě, tu situaci sledovali s úžasem a zděšením. A to zděšení oni i artikulovali, když říkali Petru Slunéčkovi a dalším lidem: “To je šílenec, do toho se nezapojujte.„ S odstupem si myslím, že se na mě vrhl někdo, kdo má určité ideologické zakotvení právě v pravicovém extremismu, který možná sympatizoval s tím průvodem pravicových radikálů. Možná by raději pochodoval po jejich boku.“

Tomáš Čermák byl nejprve obžalován ze tří trestných činů. Jednak z trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele, dále ublížení na zdraví a také trestného činu omezovaní osobní svobody. Tři roky se vlekly soudy, než se vynesl konečný verdikt. Obvodní soud pro Prahu 2 Tomáše Čermáka zprostil obžaloby. Jeho jednání prý nebylo možné posoudit jako trestný čin a Městský soud v Praze i soud odvolací se s tímto verdiktem zcela ztotožnily.

Martina Lhotáková, mluvčí Městského soudu v Praze:

„Tomáš Čermák jednal v rámci své pravomoce, postupoval v mezích zákona o policii. Upozorňoval demonstrantku na to, že se dopouští přestupku, vyzýval ji k uposlechnutí jeho výzev. V rámci své pravomoci použil také donucovací prostředky. Použil sice hmatů a chvatů a dokonce i služební tonfu, nicméně rovněž v mezích svých oprávnění.“

Radikálům obhajoval svůj čin, natočil i reklamu

Tomáš Čermák dobrovolně opustil řady policie, ale zůstává nadále zaměstnancem ministerstva vnitra. Pracuje zde jako poslíček, což ale představuje platový sestup. Pohoršil si prý nejméně o polovinu. Právě o rozdíl svého reálného a potencionálního výdělku u policie se chce nyní soudit. Zaměstnání policisty prý už ze zdravotních důvodů vykonávat nemůže, jelikož došlo k chirurgickému odstranění jeho kostrče. Stále musí chod na rehabilitace a doma cvičit.

V období soudních řízení se ale několikrát účastnil akcí pravicových radikálů. Pozvání údajně dostal proto, aby celý tento incident obhájil. „Oni byli jediní, kteří se zajímali o můj osud,“ hájí se bývalý policista. Čermák dokonce natočil reklamu na oblečení (převážně pro příslušníky krajní pravice), na které se, jak sám přiznává, částečně sám autorsky podílel. Její součástí je také scéna, kde padá na zadek. Ovšem bez jakéhokoli očividného náznaku obtíží či bolesti.

  • Tomáš Čermák při rehabilitaci svého hýžďového svalstva zdroj: ČT24
  • Tomáš Čermák při pádu v natočené reklamě zdroj: ČT24
Disident Petr Placák kontra čtyři příslušníci StB (zdroj: ČT24)