Zlínskému kraji chybí miliony pro neziskové organizace. Podpoří jen některé

Zlín - Přes sto milionů korun schází letos Zlínskému kraji na financování sociálních služeb. Příspěvkových organizací se sice šetření zásadněji nedotkne, vedení kraje se však rozhodlo, že sníží příspěvky neziskovým organizacím. Ty varují, že za takových okolností budou muset propouštět své pracovníky a některé služby dokonce zrušit. Celkem osmi miliony na zajištění základních služeb teď kraj podpoří pouze některé z nich.

Azylové domy pro matky s dětmi, nízkoprahová zařízení, terapeutické dílny nebo terénní programy - to je výčet těch služeb, které přežijí. Kraj je podpoří osmi miliony korun, jenž organizacím vystačí asi na půlroční provoz. Přednost dostaly nejdůležitější služby, jejichž zrušení by bylo velmi problematické.

Charita Zlín se například velmi obávala nutnosti zrušení domova pro matky s dětmi v tísni. Poslat jejich současné obyvatele ze dne na den na ulici, to bylo už z logiky věci nemožné, nikoliv však nereálné.

V Otrokovicích zase čeká zmrtvýchvstání Café Naděje, které zaměstnává lidi s handicapem. 1. února však muselo být uzavřeno. „Snažili jsme se dělat všechno možné, abychom kavárnu zavřít nemuseli. Nevěděli jsme ale v jaké jsme situaci, proto jsme její provoz raději přerušili,“ uvedla vedoucí přímé péče Naděje Otrokovice Kristina Frascaová. Znovu v provozu by kavárna měla být od 20. února. Peníze od kraje pro ni znamenají šanci nepřerušení pracovní rehabilitace lidí, kteří mají velké potíže sehnat normální zaměstnání. Pomoc přislíbila i otrokovická radnice.

Nejistota je stále strašákem

Vyhráno však nemají ani „vyvolené“ sociální služby. O peníze na jejich další provoz bude kraj s ministerstvem práce teprve vyjednávat. Znovu se uchází také o evropské dotace, které financování těchto služeb řešily v předchozích dvou letech. Výzva na řešení stomilionové díry v rozpočtu byla vyhlášenateprve v lednu, a to je velmi krátká doba na zpracování projektu.

Také radní Zlínského kraje připouštějí, že osmimilionový příspěvek je spíše jen nezbytnou finanční injekcí do doby, kdy se uvidí, co bude dál. „Snažíme se o to, aby nedošlo ke zhroucení sítě, a přitom jsme ještě získali čas na jednání. Pro ty služby je to spánkový režim, aby teď nemusely zanikat a zase složitě vznikat,“ uvedla radní za sociální oblast Taťána Nersesjan (ČSSD.

Zlínský kraj letos na sociální služby nezískal evropské dotace. O dalších 15 milionů méně poslalo kraji ministerstvo sociálních věcí. V rozpočtu proto celkově schází 120 milionů korun. Zlínský kraj není v tomto směru nijak specifický. Podobný problém se týká všech regionů vyjma Jihomoravského kraje, jemuž se z evropského fondu podařilo získat 590 milionů na další tři roky.

Kristina Frascaová o uzavření Café Naděje v Otrokovicích (zdroj: ČT24)