Valtický zámek mění po padesáti letech interiéry

Valtice – Zámek ve Valticích prochází radikální proměnou interiérů. Po více než pěti dekádách se totiž mění expozice v šesti komnatách zámku. Návštěvníci se tak na jaře dočkají nově vybavené ložnice, tanečního sálu i květin v zimní zahradě. V nové sezóně nabídne zámek, který je součástí Lednicko-valtického areálu, výběr ze dvou návštěvnických okruhů.

I když je valtický zámek turistům uzavřený, za jeho branami vládne čilý pracovní ruch. Po dlouhých padesáti letech se mění interiér celkem šesti komnat, které s novou sezónou nabídnou návštěvníkům i svou staronovou podobu. „Máme dokumentaci z počátku 20. století, jak interiér vypadal za původních majitelů. Jde o to, aby se rehabilitovalo původní využití sálů. Nejen ve smyslu, že něco je koupelna a něco je chodba, ale zejména v tom smyslu, že zámek je rozdělen na jednotlivé apartmány,“ popsal kastelán valtického zámku Michal Tlusták. 

NO COMMENT: Úprava interiérů zámku Valtice (zdroj: ČT24)

Nové expozice mají návštěvníkům nabídnout i něco víc než jen vystavené kousky mobiliáře. „Byli bychom rádi, aby se do komnat vrátil příběh.  Že tu žili nějací lidé, že ten zámek užívali,“ uvedl Tlusták. Do císařského apartmá se tak stěhuje adekvátní, pokud možno zlacený nábytek i císařský portrét. „Ten obraz váží zhruba 12 až 15 kilo. Ve zdi máme původní skoby, na kterých tyto obrazy určitě visely,“ pochlubil se jeden ze správců objektu Vladimír Opluštil.

„Stejně tak tento sál byl během posledních 4 let galerií předků i dámskou portrétní galerií. Ale vzhledem k tomu, že je to ložnice, tak by bylo dobré, aby tu byla postel,“ osvětlil kastelán přestavbu další komnaty. Postel se tedy do sálu už v brzké době vrátí. Mimochodem, naposledy tu byla ještě za dob posledních majitelů v časech druhé světové války. 

Valtický zámek nabízí na svých stránkách virtuální prohlídku.

S novými úpravami bude návštěvnický okruh trvat 70 minut, proto se vedení zámku rozhodlo zřídit okruhy dva. Zkrácená verze provede turisty po 16 sálech, dlouhý okruh pak ukáže všech 22 přístupných sálů včetně nově instalovaného císařského apartmánu a šermířských vystoupení.

Historie valtického zámku

V polovině 11. století na území Valtic vzniklo opevněné sídlo chránící novou severní hranici Rakouska na řece Dyji. Na konci století Valtice získal mocný rod Lichtenštejnů. Rod si postupně na obou stranách hranice vytvořil souvislou pozemkovou držbu devíti panství, které daly Lichtenštejnům základ bohatství a moci rodu. Jejich sídelním místem byl tehdy Mikulov.

Snaha po reprezentaci a vyrovnání se samotnému císařskému dvoru ve Vídni vedla v 16. století Lichtenštejny k horečné stavební činnosti. Proto v bezprostřední blízkosti tehdejší renesanční stavby vznikl v druhé čtvrtině 17. století manýristický zámek. Barokizaci objektu provedl architekt Johann Bernhard Fischer z Erlachu, který do Valtic přišel v roce 1690.

Po roce 1945 byl zámek využíván nevyhovujícím způsobem, prostory byly užity jako skladiště velkoobchodu s oděvním zbožím. Teprve na konci 50. let bylo možno přistoupit k systematické generální opravě zámku.

Zdroj: Město Valtice