Sociálně zaměřeným oraganizacím chybí peníze na provoz

Ostrava - Zařízení, která poskytují sociální služby v kraji, bijí na poplach. Nízké dotace z ministerstva práce a sociálních věcí ohrožují jejich existenci. Například sociálně-terapeutickým dílnám pro postižené přidělil stát necelou desetinu potřebných prostředků. Velké problémy ale budou mít i azylové domy. Stát se brání, že peníze na dofinancování nemá.

Novojičínské sociálně-terapeutické dílny vznikly před dvěma lety. Dojíždí do nich 42 mentálně či zdravotně postižených z regionu. Ve třech dílnách vyrábějí košíky, keramiku nebo jiné drobné výrobky. Ještě v lednu novojičínské dílny přibíraly nové klienty. Teď řeší přesně opačný problém. Kvůli nízkým dotacím budou muset provoz omezit. Požádaly ministerstvo práce a sociálních věcí o dotaci ve výši téměř dva a půl  milionu korun na provoz. Minulý týden však přišla šokující zpráva: stát jim přidělil jen necelou desetinu. „Budeme muset ke konci března ukončit pracovní smlouvy třem pracovníkům v sociálních službách. Lidé, kteří zde chodili čtyřikrát až pětkrát do týdne budou moci službu navštěvovat jednou až dvakrát,“ uvedla vedoucí sociálně-terapeutických dílen Gabriela Lhotská.

A to ještě novojičínské dílny patří k těm šťastnějším. Slezská diakonie provozuje celkem pět podobných zařízení. Většinu z nich zřejmě uzavře. „V současné době jsme podali žádost o zrušení registrace tří dílen, další se snažíme ještě udržet, ale nevíme, jak dlouho se nám to podaří,“ potvrdila ředitelka Slezské diakonie Zuzana Filipková. „Velké problémy předpokládáme i ze strany azylových domů, které podle našich propočtů nemají víc peněz, než do pololetí letošního roku,“ upozorňuje vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu Daniel Rychlík. Provoz dílen a azylových domů platily poslední 3 roky evropské peníze z takzvaných individuálních projektů. Ty ale vloni skončily a financování těchto sociálních služeb opět převzal stát. Zařízení zřejmě čekají velmi hubená léta.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Byly velmi štědře financovány z prostředků Evropského sociálního fondu. Nyní tedy vstoupily do systému financování ze státního rozpočtu, kde jsou finanční prostředky velmi omezeny,“ vyjádřila se mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Táňa Švrčková. Potíže ale hlásí také domovy pro seniory. Ty přišly až o pětinu dotací. Pro Domov jistoty v Bohumíně to znamená mínus 5,5 milionu korun. Letos schodek ještě překonají, budoucnost ale vyvolává obavy. „Znamenalo by to návrat zpět, to znamená zřízení vícelůžkových pokojů, mít jedno sociální zařízení společné na chodbách pro 40 klientů,“ říká ředitelka Domova jistoty Bohumín Jiřina Zdražilová. Ministerstvo tvrdí, že pro následující tři roky mohou organizace zaměřené na sociální služby v kraji získat dalších 220 milionů korun z evropských fondů. Jen v letošním roce jim ale k dofinancování schází milionů 350.